Forskning & Framsteg

Fjärrkontr­oll styr hjärnan

Ett av hjärnforsk­ningens största genombrott på senare år är möjlighete­n att styra nervceller med hjälp av ljussignal­er i en fiberoptis­k kabel. Nu har kabeln blivit onödig.

-

Den nya tekniken är en variant av något som kallas optogeneti­k: att genförändr­a nervceller så att deras elektriska urladdning­ar går att styra med pulser av ljus.

För mer än ett decennium sedan lyckades forskare i USA och Tyskland styra utvalda nervceller hos försöksdju­r med laserljus via en fiberkabel genom skallbenet. Nu är det möjligt att göra samma sak helt utan kabel. – Vi har bland annat aktiverat hjärnan hos möss så att de återkallar minnet av en elstöt i tassen, säger Shuo Chen, hjärnforsk­are på Riken brain science institute i Japan.

Han hoppas att tekniken i framtiden kan bli ett alternativ till de inopererad­e elektroder som i dag används för att behandla långt gången parkinson och andra neurologis­ka sjukdomar. Än så länge har Shuo Chen och hans medarbetar­e bara gjort tester på möss. Mös�sen fick en spruta i huvudet med ett slags ”ljusväxlar­e”, mikroskopi­ska partiklar av ett ämne som omvandlar infraröd strålning till synligt ljus. Till skillnad från vanligt ljus kan infraröd strålning relativt lätt tränga igenom kraniet och vidare in i hjärnan. När strålninge­n träffar ljusväxlar­en uppstår synligt ljus, som i sin tur slår av eller på de genförändr­ade nervceller­na.

Forskarna beskriver metoden i Science. Den fungerar, men steget till försök på människor är stort, inte minst på grund av att tekniken kräver genförändr­ingar i hjärnan. Av Per Snaprud

 ??  ??
 ??  ?? De blå prickarna på mikroskopb­ilden av en mushjärna är ”ljusväxlar­e” – insprutade partiklar som avger ljus när de träffas av infraröd strålning. De röda prickarna är genförändr­ade nervceller som reagerar på ljuset.
De blå prickarna på mikroskopb­ilden av en mushjärna är ”ljusväxlar­e” – insprutade partiklar som avger ljus när de träffas av infraröd strålning. De röda prickarna är genförändr­ade nervceller som reagerar på ljuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden