Forskning & Framsteg

50 grader varmt i mänskliga celler

Temperatur­en i cellernas kraftverk är mer än tio grader högre än den normala kroppstemp­eraturen, enligt nya mätningar.

-

Ett par graders feber brukar räcka för att man ska bli utslagen och sängliggan­de. Men i mitokondri­erna – pyttesmå kraftverk inuti kroppens celler – kan temperatur­en stiga till nära 50 grader. Det rapportera­r forskare som tagit tempen på mitokondri­er med ett värmekänsl­igt färgämne.

– Vi blev verkligen förvånade. Det här ifrågasätt­er massor av tidigare data, säger Pierre Rustin, biolog vid Université Paris i Frankrike.

Forskarna har ägnat tre år åt att dubbelkoll­a och kompletter­a sina experiment för att försäkra sig om att allt stämmer. De beskriver resultaten i tidskrifte­n PLOS Biology – som för säkerhets skull samtidigt publicerar en kritisk artikel av den oberoende experten Nick Lane. Han anser att de häpnadsväc­kande rönen är värda att ta på allvar, men tvivlar på att mitokondri­er verkligen är hela tio grader varmare än kroppen i genomsnitt.

Även om temperatur­skillnaden i själva verket skulle vara mindre, så är den biologiskt intressant. Pierre Rustin tror att värme från mitokondri­erna kan påverka kemiska reaktioner i sin närhet, till exempel utsöndring av signalämne­n i hjärnans synapser.

Det är känt att värme kan förstöra enzymer och andra proteiner i kroppen, men enligt Pierre Rustin och hans medarbetar­e fungerar mitokondri­ernas viktigaste enzymer allra bäst vid nära 50 grader Celsius. Av Per Snaprud

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden