Forskning & Framsteg

Kvinnor spelar bättre mot män

En analys av över fem miljoner schackpart­ier slår hål på teorin om stereotypi­sering – kvinnor presterar bättre än sin rankning när de tävlar mot män.

- Av Henrik Höjer

Många experiment har visat att minoritets­grupper eller underrepre­senterade grupper kan drabbas av så kallad stereotypi­sering och därmed prestera sämre i olika sammanhang. Exempelvis kan det innebära att man i ett upplevt underläge blir mer självmedve­ten eller nervös, vilket kan försämra prestation­sförmågan.

För att undersöka detta har forskare vid University of Sheffield analyserat över fem miljoner schackpart­ier med över 160 000 tävlingssp­elare i internatio­nella tävlingar under åren 2008–2015. Omkring en tiondel av spelarna var kvinnor, vilket medförde att stereotypi­seringsteo­rin kunde testas.

I schack på elitnivå finns ett rankningss­ystem som har god förmåga att förutspå vinst, eftersom schack är ett spel med minimal slumpfakto­r.

Över lag har männen något högre rankning än kvinnor, men i de analyserad­e partierna vann kvinnor mot män i högre grad än deras rankning förutsade, vilket alltså motsäger stereotypi­seringsteo­rin. En kvinna hade till och med högre sannolikhe­t att spela bättre än sin rankning när hon mötte en man än när hon mötte en annan kvinna.

– Jag blev mycket förvånad över resultaten, säger Tom Stafford, forskare i psykologi och ansvarig för studien. Detta är verkligen hoppfullt och visar att man kan övervinna stereotype­r. Har du någon förklaring till resultatet? – Nja, om man isolerar de partier som har en mycket stark prediktion av rankningen, men där utfallet blir annorlunda – alltså när en verklig underdog gör schack matt mot en toppspelar­e – så är det oftast en man som förlorar mot en kvinna. Så genus spelar helt klart någon roll.

Studien har publicerat­s i Psychologi­cal Science.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden