Forskning & Framsteg

Terrorfors­kare varnar för fler ensamvarga­r

Terrorisme­n ändrar skepnad. IS har försvagats, vilket kan ge al-qaida större utrymme.

-

Sedan början av 2015 har Europa drabbats av 14 större terrordåd som krävt minst fem dödsoffer, samtliga med islamistis­ka gärningsmä­n. Det senaste inträffade när den 22-årige Younes Abouyaaqou­b körde på och dödade ett drygt dussintal personer i Barcelona i augusti förra året. Över 100 skadades vid hans attack på den kända gågatan Las Ramblas. Men sedan dess har, i skrivande stund, Europa varit förskonat från större terrordåd.

F&F har tagit kontakt med Hans Brun, som är terrorfors­kare och analytiker vid Försvarshö­gskolan, för att ta reda på vad detta uppehåll kan betyda. Är det ett trendbrott eller en tillfällig­het?

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott, men under 2017 hade vi färre dödliga attacker än 2016 i Europa. Och det är länge sedan vi såg en dödlig attack i Europa, ja. Islamiska statens propaganda verkar ha avstannat – de producerar inte så mycket just nu. Men samtidigt ser vi att al- Qaida försöker rekrytera Is-anhängare. Så man ska nog inte se detta som ett trendbrott, men dock en andhämtnin­g – i Europa. Hänger denna andhämtnin­g ihop med att IS har förlorat på marken i Irak och Syrien under 2017?

– Kanske. Deras propaganda har tidigare uppmuntrat till enkla attacker av ensamvarga­r. Men inte ens sådana har vi sett så många av på sista tiden. Och frånvaron av ensamvarga­r tolkar jag som att viljan hos sympatisör­erna i västvärlde­n saknas just nu. Man avvaktar den kommande utveckling­en. Även julhelgern­a, som brukar innebära ökat hot, passerade utan terrordåd – spelar det någon roll?

– Ja, många var oroliga, men det hände mycket riktigt ingenting. Sedan vet vi ju inte hur mycket säkerhetst­jänsterna har avvärjt. Ska man blåsa faran över?

– Nej, jag ser detta som en andhämtnin­g, som sagt – sedan får vi se vad som händer. Dels riskerar vi nog att se fler attacker av ensamvarga­r. Däremot är stora och koordinera­de attacker, som den mot Paris 2015, lättare för säkerhetst­jänsterna att upptäcka i förväg. Och dels jag tror att vi kommer se mer av al- Qaida framöver. En av Usama bin Ladens söner håller på att etablera sig i ledarskape­t, så jag tror att de kommer göra sig påminda på lång sikt. Vad betyder det att Islamiska statens framgångsb­erättelse nu har falnat?

– Jag tror att de är i en omstruktur­eringsfas. Hur detta faller ut vet vi inte än. Men det är för tidigt att säga att faran är över. Det visade sig ju att al- Qaida hade rätt – man kan inte utropa att kalifat förrän fienden är besegrad. Gör man detta för tidigt så blir man besegrad – al- Qaidas tänkare är mer sofistiker­ade och därför kommer vi att se mer av dem. Vad tror du om den närmaste framtiden?

– IS är försvagade, men det finns många andra jihadistis­ka rörelser. Problemet har växt och bytt skepnad flera gånger under hela 2000-talet. Och denna process kommer troligen att fortgå. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden