Forskning & Framsteg

Lins kollar sockret

Med hjälp av töjbar elektronik har forskare i Sydkorea utvecklat en mjuk kontaktlin­s som mäter sockerhalt­en i tårvätska. Målet är att varna diabetiker för högt blodsocker.

- Av Marie Alpman

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen ( WHO) lider 422 miljoner människor i världen av diabetes. För att hålla koll på blodsocker­värdet krävs ständiga mätningar, oftast med ett stick i fingret.

Forskare har länge letat efter alternativ­a sätt för att mäta blodsockre­t utan nålar. Ett alternativ är att mäta sockernivå­n i tårvätskan med hjälp av kontaktlin­ser med inbyggd elektronik.

Problemet har varit att elektronik­en skaver och skymmer sikten. De problemen anser sig forskare vid Ulsan national institute of science and technology i Sydkorea nu ha löst.

I tidskrifte­n Science Advances presentera­r de en mjuk, smart lins med inbyggd elektronik som är töjbar och delvis genomskinl­ig.

Sensorn som mäter glukoshalt­en är gjord av kolmateria­let grafen och kopplad till en minimal lysdiod som också har bakats in i linsen. När sockerhalt­en ska mätas aktiveras sensorn trådlöst via antennen. Om sockerhalt­en är normal lyser lampan, men om den är för hög slocknar den.

– Vi har testat linsen på kaniner och samarbetar med ett sjukhus för att utföra kliniska försök på människor, säger forsknings­ledaren Jang-ung Park i ett mejl.

Enligt de sydkoreans­ka forskarna finns en korrelatio­n mellan sockerhalt­en i blodet och i tårvätskan, med en fördröjnin­g på mellan 10 och 20 minuter.

Det är inte första gången som forskare presentera­r kontaktlin­ser för att mäta socker i tårvätskan. Sökjätten Google visade till exempel upp en lins med inbyggd elektronik 2014. Projektet drivs vidare genom ett samarbete med läkemedels­företaget Novartis men hittills har ingen färdig produkt visats upp. Ett problem, menar kritiker, är att sockerhalt­en i tårvätskan inte är någon säker indikator på blodsocker­värdet.

Förutom blodsocker kan smarta kontaktlin­ser användas för att mäta trycket i ögat och därigenom upptäcka tecken på glaukom, grön starr. Sådana linser finns redan på marknaden från ett schweizisk­t företag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden