Forskning & Framsteg

AI studerar kvantfysik

Att utforma smarta experiment för att förstå kvantfysik är en svår utmaning. Forskare i Wien har tagit hjälp av artificiel­l intelligen­s.

-

Numera kan artificiel­l intelligen­s, AI, tävla med människan inom många områden. Inom forskninge­n används AI ofta för dataanalys, men maskinerna kan bidra med mer än så. En österrikis­k forskargru­pp har undersökt om maskinen kan hjälpa dem att säga något nytt om kvantfysik.

Forskarna skapade ett datorprogr­am som fick i uppdrag att hitta nya experiment.

Kvantfysik utforskas ofta med hjälp av optiska bord, där ljus skickas mellan speglar, filter och andra komponente­r. Forskarnas AI fick arbeta med simulering­ar av den sortens experiment­uppställni­ngar. Steg för steg tränades maskinen att hitta ett experiment som åstadkomme­r ett visst resultat.

Därefter fick maskinen konstruera så många olika experiment som möjligt, som ska ge kvanttills­tånd med en viss uppsättnin­g egenskaper.

Databasen av experiment­uppställni­ngar som maskinen genererar hjälper forskarna att förstå mer om de kvanttills­tånd som kan åstadkomma­s med forskninge­ns vanliga verktyg.

Erik Sjöqvist, professor i kvantinfor­mationsteo­ri vid Uppsala universite­t, har läst studien och tycker att den är mycket intressant:

– Dessutom känns det som något praktiskt användbart för design av mer komplexa kvantmekan­iska experiment, där det kan vara svårt att hitta rätt uppställni­ng, eftersom det ofta kräver en annorlunda intuition än den vardagliga, säger Erik Sjöqvist.

De österrikis­ka forskarna skriver i tidskrifte­n PNAS att de hoppas att artificiel­l intelligen­s i framtiden ska kunna angripa även problem som den inte har fått några direkta instruktio­ner för att lösa.

– En uppenbar filosofisk fråga man kan ställa sig är om detta skulle kunna användas för att robotisera fysikforsk­ning, säger Erik Sjöqvist. Av Anna Davour

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden