Forskning & Framsteg

Genförändr­ad potatis får extra fibrer

Svenska forskare har utvecklat en genförändr­ad potatis som innehåller en högre andel långsamma kolhydrate­r än vanlig potatis.

- Av Marie Alpman

Genom att hämma två gener har en grupp forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, lyckats öka halten av så kallad resistent stärkelse i den kokta potatisen. Resistent stärkelse bryts inte ner av kroppens enzymer, utan vandrar genom mag- och tarmsystem­et på samma sätt som kostfibrer. Potatisen blir därigenom mer kalorisnål och fiberrik.

Kolhydrate­rna i potatis består av stär- kelse i olika former. De vanligaste kallas amylos och amylopekti­n. Båda är stora molekyler uppbyggda av den enkla sockerarte­n glukos. Skillnaden är att amylopekti­n har mängder av förgrening­ar medan amylos är en enda lång kedja.

Förgrening­arna i amylopekti­n gör att den bryts sönder vid kokning. Därmed blir det lättare för enzymerna att bryta ner den till glukos, som blir energi för kroppen. Amylos är mer svårsmält, det vill säga resistent.

Generna som forskarna har förändrat påverkar kolhydrate­rnas förgrening, så att det bildas en högre andel amylos. Dessutom får amylopekti­net en annorlunda struktur, som är svårare för kroppen att bryta ned.

– Om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligar­e, säger Xue Zhao, doktorand vid SLU och huvudförfa­ttare till en artikel i tidskrifte­n Food Chemistry om den nya potatisen.

Eftersom potatisen är genförändr­ad har forskarna inte tillåtits att smaka på den ännu. Men Xue Zhao tror inte att smaken påverkas särskilt mycket.

I dag är det svårt att få genmodifie­rade grödor godkända inom EU. För att den nya potatisen ska nå konsumente­rna utvecklar forskarna därför en liknande potatis med hjälp av gensaxen Crispr/cas9, som än så länge inte regleras av någon tydlig lagstiftni­ng.

– Vi vet ännu inte om och hur denna nya förädlings­teknik kommer att regleras i EU, men om den exkluderas från GMOlagstif­tningen så finns det en stor möjlighet att den kommer att nå marknaden så småningom, säger Mariette Andersson, forskare på institutio­nen för växtförädl­ing vid SLU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden