Forskning & Framsteg

DRIV MEDEL

En ny typ av ENERGI SKOG kan vara nyckeln till fossilfria bränslen i Sverige. Här skriver forskaren Lars Christerss­on om hur skördarna kan ökas dramatiskt.

- Av LARS CHRISTERSS­ON Foto FREDRIK SANDBERG/ TT

Sveriges finansmini­ster får en fråga i tv sommaren 2017, om var alla alternativ­a drivmedel egentligen ska komma ifrån, då all bensin och diesel ska ersättas med alternativ­a energikäll­or fram till år 2050. Hon svarar med ett enda ord: ”Skogen”.

Regeringen vill se en övergång till en biobaserad ekonomi. Om målet ska kunna förverklig­as, så krävs mer skogsråvar­a. Det är en av slutsatser­na i regeringen­s nystartade strategisk­a samverkans program–Cirkulär och biobaserad ekonomi. Men företrädar­e för den svenska skogsindus­trin oroar sig för att regeringen­s linje kommer att leda till råvarubris­t. Man har därför börjat diskutera import av skogsråvar­a.

Samtidigt trycker en rad intresse- och lobbygrupp­er på och vill fridlysa ytterligar­e områden av produktiv skogsmark, för att bland annat bevara så många som möjligt av existerand­e livsformer och ekosystem. Även bär- och svampplock­are – och inte minst jägarkåren – har synpunkter på skogens skötsel. Redan i dag är således konkurrens­en om svensk, produktiv skogsmark påtaglig och eftersom trycket kan förväntas öka ytterligar­e kan man fundera på hur skogen ska räcka till i framtiden.

En tänkbar lösning är att låta energiskog­en möta de ökande behoven av vedbiomass­a. Det skulle naturligtv­is kräva utökade arealer. Dessutom måste produktivi­teten – mängden producerad biomassa per hektar mark – förbättras avsevärt. Är detta verkligen möjligt? Ja, det visar vår forskning.

Odling av energiskog startades av professor Gustaf Sirén vid Sverigesla­nt bruksunive­rsitet, SLU, i Uppsala i mitten av 1970-talet. År 1979 blev jag anställd som fältchef vid det stora energi skogsproje­ktet på Ultuna, som tillhör SLU och ligger i Uppsala. Tioårsenar e efterträdd­e jag Gustaf Sirén som professor och fortsatte att driva de pågående energiskog­s projekten och startade också en rad nya.

Till en början koncentrer­ades arbetet inom det stora energiskog­s projektet till olika arter av pil och vide( släktet Salix). I början av 1980-talet kom även arter av popplar (släktet Populus) med i bilden. Olika Salix- arter kom till Sverige med munkarna på medeltiden och popplar har förmodlige­n funnits i vårt land sedan 1700-talet.

Energiskog med pil och vide planteras med skottdelar – sticklinga­r – som oftast är 20 centimeter långa (se faktaruta). Sticklinga­rna växer och bildar en buske. Det är vanligt att man använder ett så kallat dubbelrads­ystem vid plantering­en. Radavstånd­et i sådana plantering­ar är växelvis 75 respektive 150 centimeter och mellanrumm­et mellan plantorna i raderna är 60 centimeter. Det ger 15 000 Salix- buskar per hektar. Det stora radavstånd­et i varannan rad är nödvändigt för att skördemask­inerna ska få plats med sina breda hjul. Skörden sker efter tre till fyra år, varefter en ny energiskog växer upp från de gamla stubbarna.

Avkastning­en från den här sortens odlingar är vanligtvis 6–8 ton torr vedbiomass­a per hektar och år. Ett ton torr vedbiomass­a innehåller 4,5 megawattim­mar värme, vilket motsvarar en åttondedel av årsförbruk­ningen för en normalstor villa, om vi räknar med en 50-procentig verkningsg­rad. Skörden från en hektar energiskog kan alltså täcka det årliga värmebehov­et för en villa.

Självgallr­ingen är ett problem som följer med Salix- odling. Den leder till att många buskar dör. Om man startar med 15 000 sticklinga­r per hektar, får man som regel ett bestånd av 8000– 10000 Salix- buskar efter några skördar.

Vid vår institutio­n på Ultuna har vi gjort försök med avsevärt tätare plantering­ar – ända upp till 40 000 sticklinga­r per hektar. Men på grund av självgallr­ingen slutar det ändå med att vi får ett bestånd med endast 8 000–10 000 buskar per hektar efter några skördar.

Det finns dock en lösning på problemet. Nya korsningar, hybrider, mellan svensk korgpil, Salix viminalis, och Salix schwerinii, så kallad rysspil, har inte det typiska buskliknan­de tillväxtsä­ttet (se faktaruta). I stället skjuter sticklinga­rna upp endast två till tre långa skott, varav ett – ibland två – dör. Det hela blir nästan som en odling med enstammiga träd i långa rader.

Om den här sortens hybrider planteras på det traditione­lla sättet med dubbelrade­r får vi en gles odling med liten bladyta

ETT PAR CENTILITER OLJA I TIMMEN

Den energimäng­d som genom ljusinstrå­lning faller på en kvadratmet­er markyta en vacker sommardag i södra Sverige motsvarar den energimäng­d som finns i en liter olja. En skog bestående av ett snabbväxan­de trädslag kan absorbera 1–3 procent av den inkommande strålninge­n och omvandla den till ämnen och beståndsde­lar som mänsklighe­ten kan utnyttja.

– och det är naturligtv­is inte önskvärt. För att få så hög produktivi­tet som möjligt vill vi ju ha en tät odling med stor bladyta. För den skull har vi genomfört demonstrat­ionsplante­ringar i Vombsjösän­kans pil- och poppelpark i södra Skåne. Området är en mycket bördig mosse – en tidigare uppodlad högörtsäng – med bra vattenförh­ållanden. Det finns dock risk för sommarfros­t, som kan inträffa nattetid i början av juni.

Den nya Salix- klonen Tora planterade­s år 2013, i demonstrat­ionsförsök med radavstånd­et 70 centimeter och med 40 centimeter­s avstånd mellanstic­klingarna i raden. Detta täta plantering­smönster ger 35700 sticklinga­r per hektar.

Någon markberedn­ing före plantering vidtogs inte. För om det hade gjorts i detta frostkänsl­iga område så hade det varit omöjligt att plantera några trädplanto­r över huvud taget. Men med meterlånga sticklinga­r – nerborrade en halv meter i marken – och med den befintliga örtvegetat­ionen som skydd mot frosten, överlevde 99 procent av plantorna.

Markberedn­ing leder ofta till att näringsämn­en som kväve frigörs. Kväveläcka­get kan bidra till övergödnin­g av exempelvis närliggand­e vattendrag. Men det nya odlingsför­farandet medför att man slipper sådana problem.

Demon stationspl­anteringar­na är nu drygt fe mår gamla och har blivit 5–8 meter höga. Plantorna står i täta rader och består i de flesta fall av ett enda skott. De preliminär­a resultaten antyder helt andra tillväxtsi­ffror än de från de gamla odlingarna.

Efter fem år har klonen Tora producerat 150 kubikmeter biomassa per hektar, vilket blir 50 ton torr vedbiomass­a per hektar. Tillväxten under det senaste året var 21 ton torr vedbiomass­a per hektar – en dryg fördubblin­g jämfört med konvention­ell Salix- odling.

Det goda resultatet beror dels på att klonen Tora har en sådan snabb tillväxt, dels på den kraftigt ökade bladytan, som följer med det täta plantering­smönstret. Men värt att notera är att dessa stora bladytor inte hade varit möjliga att uppnå utan ett mycket gottkväve-och mineral näringstil­lstånd och god tillgång till vatten i marken.

Metoderna för poppelodli­ng håller också på att förändras. Det beror framför allt på ett ökat intresse för alternativ­a energikäll­or och möjlighete­n att framställa fordonsbrä­nsle av veden.

De första försöken att odla poppel i vårt landgjorde­s under 1930–40- talen. Orsaken va rattledarn­a förtändsti­cksfabrike­n i Jönköping fruktade att den svenska aspen inte skulle räcka till alla de tändsticko­r man räknade med att sälja världen över. Därför importerad­es kloner av två nordamerik­anska arter: kanadensis­k poppel och virginiapo­ppel samt den mellaneuro­peiska arten

Näringsrik jord bildas i lågpunkter i landskapet, dit regnvattne­t transporte­rar växtnäring från omgivninge­n. Rester av växter som frodas i den våta miljön ansamlas i tjocka skikt. Med tiden omvandlas växtrester­na i dessa skikt till organogen jord.

 ??  ??
 ??  ?? I en traditione­ll energiskog med buskformad Salix är radavstånd­et stort för att skördemask­inerna ska kunna ta sig fram. Det stjäl utrymme, vilket minskar avkastning­en.
I en traditione­ll energiskog med buskformad Salix är radavstånd­et stort för att skördemask­inerna ska kunna ta sig fram. Det stjäl utrymme, vilket minskar avkastning­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden