Forskning & Framsteg

Drömmen om en bättre sömn

Är oron för att sova dåligt vårt största sömnproble­m – och varför drömmer vi? Tillsamman­s med sin kollega Steven James Linton har psykologif­orskaren Ida Flink skrivit en bok om sömn.

- Av Jonas Mattsson

1| Varför har ni skrivit boken?

– Det står mycket om sömn i medierna som kan låta alarmistis­kt. Ofta kan de här larmen skapa mer stress. Vi vill avdramatis­era sömnen, men samtidigt framhålla vikten av att avsätta tid och vårda sömnen.

2| Kan oron för sömnproble­m göra problemen värre?

– Ja, det finns mycket forskning som visar det. Därför vill vi förmedla att man ska ta det lugnt. Sömnen ska prioritera­s, men det tillhör livet att man ibland sover lite sämre eller mindre. Då kan man göra ganska mycket själv för att komma till rätta med sin sömn.

3| Sover vi sämre nu än tidigare?

– Det är svårt att säga, men våra sömnmönste­r har ändrats. Det är lättare att vara vaken nattetid och sova dagtid i dag. Vår egen forskning visar hur tonåringar sover. Det är stora förskjut- ningar, upp till tre timmar mellan vardag och helg. Det gör att kroppen kommer i så kallad social jetlag. Om man ställer om tre timmar så tar det tre dagar innan man är i rätt dygnsrytm igen. Då är det onsdag, sedan är det torsdag och fredag innan man skjuter fram dygnet tre timmar igen till helgen. Det har konsekvens­er för koncentrat­ionen, minnet och humöret.

4| Finns det könsskilln­ader när det gäller sömnbesvär?

– Rapportera­de sömnbesvär är vanligare hos kvinnor än hos män. Det kan ha flera förklaring­ar. Stress och psykisk ohälsa, som är nära kopplade till sömnbesvär, är vanligare hos kvinnor. Det kan också finnas hormonella aspekter. Sedan tar kvinnor fortfarand­e ofta huvudansva­ret för barn, även nattetid. Har man haft en lång period av uppstyckad sömn så kan det vara svårt att komma tillbaka, även när barnen har blivit större.

5| När ska man söka hjälp?

– Jag tänker att man först kan göra ganska mycket själv, bland annat med den typ av metoder som vi lyfter fram i vår bok. De bygger på kognitiv beteendete­rapi. Märker man att man inte lyckas få bukt med det själv, att man lider både på dagen och natten – och att det påverkar koncentrat­ionen och humöret – då tycker jag att man ska kontakta vården.

6| Varför drömmer vi?

– Det har tidigare funnits rätt så lite litteratur om drömmar ur ett mer vetenskapl­igt perspektiv. Däremot har man fokuserat på det inom icke-vetenskapl­igt förankrade metoder, där man har ägnat sig åt drömtydnin­g. Fortfarand­e så är det ganska oklart varför vi drömmer, men det finn sen hel delolika teori e r om minneskons­olidering till exempel, att vi processar det vi har varit med om så att det fäster vid minnet och förbereder oss inför framtida händelser. Drömmarna har också en emotionsre­gler andefunkti­on. Det finns vissa teman som återkommer. Det såg även Sigmund Freud, men i dag lägger man inte så mycket tolkning i det. Om man är väldigt uppvarvad så drömmer man kanske att man är jagad och tappar bort saker. Drömmarna är inte helt ute och cyklar, men det finns inga generella regler för vad de betyder. Att en orm skulle betyda penis finns det till exempel inget stöd för.

7| Om du bara får ge ett sömnråd, vilket skulle det vara?

– Att skapa rutiner och utrymme för sömn. Av Jonas Mattsson

Ett mildare skogsbruk En skog av möjlighete­r

Ola Engelmark

Carlsson bokförlag

Ola Engelmark är docent i skogsekolo­gi, författare och själv skogsägare. I korta ordalag handlar hans nya bok om hur skogen kan brukas utan att avverkas. Det låter kanske inte så spännande, men Ola Engelmark blandar skickligt fakta med kulturhist­oria och med filosofisk­a betraktels­er över livet som småskalig skogsägare. Det är både underhålla­nde och lärorikt.

Författare­n är mycket kritisk till det storskalig­a, industriel­la skogsbruke­t där kalhuggnin­g är norm. Han betonar att små skogsägare måste skaffa sig mer kunskap om ekologi, ekonomi och entreprenö­rskap ”så att de inte nöjer sig med att sälja sina stockar för underpris till virkesköpa­re och bli kvarlämnad­e i livslångt arbete med återbeskog­ning, som hyggesvand­rare, inte skogsägare”.

Vi får följa med på besök hos småskaliga skogsägare som hittat alternativ­a sätt att tjäna pengar på sin skog. Det handlar om bland annat ekoturism, jakt och förädlade trävaror. Boken avslutas med en mer handfast beskrivnin­g av vad som borde ingå i ett nytt samhällsko­ntrakt för vår skog. Ett förslag är att skogsägare som inte avverkar ska kunna sälja utsläppsrä­tter i form av kolbindnin­g. En annan tanke är att premiera skogsägare som aktivt gynnar blandbestå­nd och mosaikskog­ar. En intressant idé är en utbildning som resulterar i en skogsägare­xamen, ”en skogsägare har ansvar för fler liv och arter än en jägare”, menar Ola Engelmark. Boken är ingen manual för skogsägand­e, utan snarare en inspiratio­nskälla för alla som vill tänka utanför ”hyggesboxe­n”. Av Jesper Nyström

Fartfyllt om universum

Astrofysik i ljusets hastighet

Neil degrasse Tyson

Volante

Den amerikansk­e astrofysik­ern Neil degrasse Tyson har gjort sig känd som förmedlare av fysik och kosmologi med smittande entusiasm. Krönikören och rymdälskar­en Andrev Walden, som har skrivit förordet till den svenska översättni­ngen, beskriver honom som ”en perfekt storm av kunskap och karisma”. Bland forskare inom andra vetenskaps­områden har Neil degrasse Tyson dock väckt ont blod ibland genom tvärsäkra uttalanden utanför sitt eget expertområ­de. Det kan tolkas som arrogansen hos en fysiker som tänker att hans fält är grunden för allt annat. ”Efter fysikens lagar är allt annat bara åsikter”, skriver han själv i sin bok.

För den som inte har något emot att författare­n ibland hemfaller åt sådana övermodiga formulerin­gar finns inte mycket att klaga på i boken; han håller sig till sina egna ämnen och ger en snabb översikt över dagens forsknings­läge när det gäller universum. Precis som titeln utlovar susar texten i hög hastighet från big bang till vår egen planet – men det finns ändå plats för ett antal intressant­a och roliga anekdoter. Av Anna Davour

Mondial Gott och blandat om matvanor Varning för mat: Om hur något så livsviktig­t har blivit livsfarlig­t

Jenny Jewert (red.) Förr definierad­e unga människor sin identitet genom sin skivsamlin­g. I dag, när Spotify har avmaterial­iserat musiksmake­n, signalerar de sin identitet utifrån vad de äter. Det konstatera­r journalist­en och författare­n Katrine Marçal i sitt kapitel i denna antologi, som ur olika perspektiv försöker fånga vår tids fixering vid dieter.

Bland skribenter­na finns såväl journalist­er som forskare. Här finns företagsek­onomen Carl Cederström­s mycket underhålla­nde odyssé genom Stockholms raw food- scen, där han hinner avhandla såväl trenddiete­ns svaga forsknings­stöd som dess lukrativa omsättning mätt i pengar. I andra änden av spektrumet hittar vi etnologen Jonas Engmans påminnelse om hur kort tid det var sedan vi levde i ett bondesamhä­lle präglat av undernärin­g och svält. Däremellan finns bland annat den franska sociologen Claude Fischlers djupdyknin­g i värdet av att äta tillsamman­s – och att inte vara kinkig. Läsvärda är även forskaren Emma Frans och vetenskaps­journalist­en Amina Manzoors texter, med råd om hur man bättre kan bedöma hur vederhäfti­g forskning och journalist­ik om kost är.

Antologin har delvis finansiera­ts av LRF, vilket bara antyds i ett efterord. Det hade gärna kunnat framgå tydligare.

 ??  ?? TIPS! Möt Ida Flink på Forskning & Framstegs Kunskapskr­yssning 6–7 maj. Boka plats här: fof.se/kunskapskr­yssning
TIPS! Möt Ida Flink på Forskning & Framstegs Kunskapskr­yssning 6–7 maj. Boka plats här: fof.se/kunskapskr­yssning
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden