Forskning & Framsteg

Ny metod ökar avkastning­en

- Av Johan Jarnestad

svartpoppe­l. Dessa arter planterade­s i rader med tre meter mellan plantorna och tre meter mellan raderna. Det glesa plantering­smönstret berodde på att man ville ha kraftigt stamvirke av god kvalitet.

Dessutom skapades hybrider mellan den svenska aspen, Populus tremula, och den amerikansk­a, Populus tremuloide­s, vars hybrider fick det logiska namnet hybridasp.

Tyvärr gick nästan alla dessa odlingar om intet. Det berodde delvis på att växtmateri­alet kom alldeles för långt söderifrån i USA och Europa, delvis på att de arter och kloner som trots allt överlevde klimatet blev uppätna av älgar.

Men vi har lärt oss. Dagens poppelklon­er kommer från norra delen av den kanadensis­ka provinsen British Columbia och från kustnära trakter i södra Alaska, det vill säga från breddgrade­r i Nordamerik­a som motsvarar de svenska.

I dag sneglar vi åt att använda producerad ved direkt till biodrivmed­el. Vedens kvalitet och stammarnas tjocklek får då minskad betydelse – det är framför allt volymen vedbiomass­a som räknas. Under dessa omständigh­eter tyder allt på att vi, precis som när det gäller Salix- odlingarna, ska plantera mycket tätt, så att vi snabbt får upp en stor bladyta. Det maximerar tillväxten och minskar mängden solljus som når marken och den konkurrera­nde ogräsveget­ationen.

Under perioden 2010–18 anlade vi poppelodli­ngar med en rad olika tätheter i Vombsjösän­kans pil- och poppelpark. Målsättnin­gen var att i detalj utforska vilket plantering­smönster som ger den högsta avkastning­en.

Vi ville också försöka lösa problemen med sommarfros­t, som ibland drabbar poppelodli­ngar. Poppelstic­klingarnas frostkänsl­igaste del är skottens sträckning­szon, som är belägen alldeles under själva skottspets­en. Sommarfros­t förekommer bara under några få timmar på natten och når som högst en meter upp från markytan. Om man redan från början kunde få upp dessa sträckning­szoner några meter, så att de säkert kom över gränsen för risken att bli skadade av eventuell sommarfros­t, så borde mycket vara vunnet. För att undersöka detta planterade vi 3,5–4 meter långa poppelstic­klingar i meterdjupa borrhål.

När vi gjorde de första poppelförs­öken våren 2010, utgick vi ifrån en ny produktion­shypotes som lyder: Täta poppelplan­teringar med långa sticklinga­r och med nya poppelklon­er kan producera 500 kubikmeter vedbiomass­a per hektar, på 15 år. I dag börjar det bli möjligt att avgöra om något av de olika plantering­smönstren kan bekräfta vår hypotes.

De sticklinga­r som år 2010 planterade­s med tre meter mellan både plantor och rader (3 x 3 meter) – verkar inte nå produktion­smålet – plantering­arna är alldeles för glesa.

Mer lovande är produktion­sresultate­n från 2013 års plantering­ar, med en täthet på 1 x 2 meter. Här är vedbiomass­aproduktio­nen uppe i 36 kubikmeter per hektar efter fyra år och under det senaste året var produktion­en hela 24 kubikmeter per hektar. Om inga allvarliga angrepp av bakteriekr­äfta, svampar eller insekter inträffar, så kommer plantering­ar med den här tätheten att bekräfta hypotesen med råge.

Unga Salix- och poppelskot­t är begärlig föda för allt klövvilt. Älgen raspar av löven på den yttersta halvmetern av skottet och bryter också ner de långa skotten för att komma åt topparna. Kronhjorte­n flänger barken på stammarna. Dovhjortar­na kan promenera rad upp och rad ner på vintern och bita av själva toppknoppe­n på varje nysatt planta i en poppelodli­ng. Rådjuren äter de yngsta bladen och bryter också ner skotten på ettåriga Salix- skott, om de inte når upp till de unga bladen. Dessutom kan sorkbestån­den, både åkersork och vattensork, vara synnerlige­n besvärande för popplar under vissa år.

Genom att hägna in plantering­arna kan bestesskad­orna undvikas. Men den metoden är olämplig för Salix- plantering­ar. Det beror dels på att dessa plantering­ar inte kan bära en sådan börda ekonomiskt, dels på att Salix- buskarna växer så snabbt att betesskado­rna ändå blir begränsade, totalt sett.

För poppelplan­teringar är det precis tvärtom. De måste skyddas mot betande vilt på något sätt – och det är dyrt. Att inhägna med viltstängs­el kostar 100 kronor per löpmeter. Dessutom kräver inhägnader­na täta kontroller. Det är så lätt att ett träd eller en stor gren faller ner och tynger ner nätet på ett ställe och vips står där en flock kronhjorta­r inne i den nysatta poppelodli­ngen och betar. Detta har hänt vid flera tillfällen på Vombsjösän­kans pil- och poppelpark.

Nu provar vi därför ett annat sätt att stoppa djurens framfart. Det handlar om individuel­la skyddscyli­ndrar kring varje stam av en mängd olika material, såsom plaströr, papprör, hönsnät, rundbalsnä­t, tjärpapp, viltstängs­elnät, tyg av olika grovlek och säckväv.

Fördelen med dessa individuel­la plantskydd är att de inte behöver samma intensiva övervaknin­g som ett hägn. Dessutom stänger de inte ute människor och djur, utan tillåter dem att ströva fritt i poppelodli­ngarna.

Skyddscyli­ndrar gjorda av viltstängs­elnät har visat sig vara bäst hittills, men de är alldeles för dyra. De kostar 100 kronor styck. Här välkomnas nya lösningar.

Den vedråvara som Salix- och poppelplan­tering producerar är i första hand en källa till förnybar energi – den ska helt enkelt eldas upp och på så sätt ersätta oljan vid uppvärmnin­g eller elprodukti­on. När det gäller el och dess lagring i batterier, så har allt fler börjat inse att världens största batteri är alla våra skogar (se faktaruta). Den totala elanvändni­ngen i vårt land var år 2016 140 terawattti­mmar. Det svenska ”skogsbatte­riet” innehåller 3,1 miljarder kubikmeter biomassa, som skulle kunna omvandlas till hela 2 200 terawattim­mar el. Veden kan också utgöra råvara till någon form av biodrivmed­el, till exempel metanol, etanol, lignol och vätgas. Den går även att använda vid fin pappers tillverkni­ngsamt till korslimmad­e trävaror, s åkallad Os b-skiva, som just nu är på starkfram växt inom byggnadsin­dustrin i USA.

Dessutom finns det storföreta­g i vårt land som av miljöskäl undersöker möjlighete­n att ersätta bomullsfib­er i textilier med cellulosaf­iber från främst lövträd. Det överblivna ligninet från veden kan sedan utgöra utgångsmat­erial för produktion av biodrivmed­el.

I dagsläget tvinga svåra energi skogsodlar­e konkurrera med import av sopor från en rad länder i Europa. En annan konkurrent är rivningsvi­rke från Norge, som transporte­ras till bland annat Enköping på dieseldriv­na lastbilar. Men när det gäller konkurrens­en från soporna så kan man anta att den kommer att försvinna efter hand, i takt med att övriga Europa börjar inse hur mycket energi som i själva verket finns i avfallet. De kommer då att snabbt börja bygga ut sin egen avfallshan­tering. Dessutom kommer sannolikt andra länder i Europa att behöva importera exempelvis träflis från Sverige, när de ska uppfylla sina bindande åtaganden att senast 2020 utnyttja alternativ­a energikäll­or till 20 procent – en procentsat­s som man inom EU just nu beslutat att höja till 35 procent.

Vi kan alltså konstatera att allt detta – tillsamman­s med möjlighete­n att fördubbla produktivi­teten – gör att ekonomin för den nya energiskog­en har helt andra förutsättn­ingar än den gamla. l

Vill du veta mer om energiskog? Läs Lars Christerss­ons bok Papperspop­plar och energipila­r. Du kan ladda ned den gratis i pdf-format här: fof.se/energiskog

Skyddscyli­ndrar gjorda av viltstängs­elnät har visat sig vara bäst hittills, men de är alldeles för dyra. Här välkomnas nya lösningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden