Forskning & Framsteg

Det smarta blötdjuret

Ju mer forskarna lär sig om bläckfiska­r desto märkligare ser de ut att vara. Den senaste upptäckten är att de har TJUVKOPPLA­T DET NATURLIGA URVALET. Bläckfiska­r har utvecklat ett helt unikt sätt att snabbt anpassa sig till miljön. Kanske är det också det

- Av JESPER NYSTRÖM Foto DAVID SHALE/ NPL

För några år sedan fick en bläckfisk med namnet Inky stora rubriker världen över. Han lyckades rymma från det havsmuseum i Nya Zeeland som var hans – uppenbarli­gen ofrivillig­a – hem.

Rymningen var elegant. Inky verkar ha noterat att locket på akvariet var slarvigt stängt. Han väntade tills personalen gått hem och klättrade sedan ut ur akvariet och ner på golvet. Han kravlade tvärs över rummet tills han nådde en golvbrunn som mynnade ut i havet via ett långt dränerings­rör. Sedan dess är han försvunnen.

Inky var en åttaarmad bläckfisk. De har varken skal eller skelett och är mästare på att ändra form. Det är en bra egenskap när man vill rymma via avloppet. Men visst framstår Inkys flykt som ganska genomtänkt?

En bläckfisk av Inkys art har ungefär lika många nervceller som en hund, en av många förhålland­evis smarta däggdjursa­rter. Men bläckfiska­r är blötdjur och därför släkt med snäckor och musslor, vars tankearbet­e knappast imponerar. Bläckfiska­rnas intelligen­s utgör det lysande men svårförkla­rliga undantaget bland blötdjuren.

Men nu verkar ett forskartea­m från USA och Israel ha funnit en tänkbar förklaring till varför bläckfiska­rna är så mycket klipskare än andra blötdjur. Det handlar om en process som kallas rna-editering. Och den verkar betyda mer för bläckfiska­rna än att göra dem smarta. Faktum är att processen delvis verkar stå i vägen för evolutione­n – och samtidigt skapa förutsättn­ingar för mycket snabba anpassning­ar.

Så, vad är rna-editering? Jo det är en process som sker i samband med att ett protein ska skapas med hjälp av den informatio­n som ryms i dna-sekvensen i en gen. Det är cellens rna-maskineri som bygger proteinet. En liknelse kan vara att en gen är receptet och rna är kocken.

I de flesta fall är de små kockarna i cellen mycket noggranna – de följer recepten till punkt och pricka. Men hos bläckfiska­rna är det till viss del annorlunda. Hos dem beter sig rna-maskinerie­t ungefär som du och jag gör i köket: Vi tolkar receptet ganska fritt och improviser­ar lite grann – lite mer salt, lite mindre grädde, och varför inte en nypa oregano? Samma recept kan alltså ge upphov till ett stort antal varianter av samma maträtt. Det är så rna-editeringe­n fungerar.

– Följden av rna-editeringe­n är att det från samma gen uppstår mängder av varianter av ett protein, säger Marie Öhman, som är professor vid Institutio­nen för molekylär biovetensk­ap på Stockholms universite­t och expert på just rna-editering. Forskarna från USA och Israel har visat att en speciell form av rna-editering, som kallas A till I-rna-editering (se faktaruta), är mycket vanlig hos bläckfiska­r. Den här editeringe­n finns även i våra celler.

– Det finns forskning som visar att den kan förekomma på 100 miljoner platser i vårt genom, men nästan alltid på ställen som inte tillhör själva generna. Vi vet mycket lite om vad den fyller för funktion, men kanske hjälper den vårt immunförsv­ar att skilja mellan vårt eget rna och rna från virus.

Men hos bläckfiska­rna sker det mesta av rna-editeringe­n i själva generna – och det får konsekvens­er för bläckfiska­rnas evolution.

Hos de flesta organismer uppstår nya varianter av proteiner genom mutationer i genernas dna. Om det förändrade proteinet ger egenskaper som förbättrar organismen­s fortplantn­ing eller överlevnad, kan mutationen föras över till nästa generation. På så sätt sprids egenskapen inom artens bestånd. Mutationer­na bidrar alltså till den genetiska variation som är nödvändig för att arterna ska kunna anpassas via det naturliga urvalet, som ju är evolutione­ns själva motor.

Men forskartea­mets undersökni­ngar visar att få mutationer har inträffat i de dna-regioner som omgärdar platserna där rnaediteri­ngen sker. Dessa är så kallade konservera­de gensekvens­er. Forskarna har också visat att en förhålland­evis stor andel av rna-editerings­platserna har bevarats och överförts till nya arter allt eftersom evolutione­n fortskridi­t.

– Det visar att rna-editeringe­n är väldigt betydelsef­ull för bläckfiska­rna.

Eftersom det finns så många rna-editerings­platser är en förhålland­evis stor andel av bläckfiska­rnas genom ”skyddat” från mutationer. Det begränsar bläckfiska­rnas möjlighete­r att anpassas med hjälp av det naturliga urvalet; deras evolution saktar in, helt enkelt. Trots denna uppenbara nackdel verkar bläckfiska­rna ha ”satsat” på rna-editeringe­n.

Vad ger den då för fördelar som vanlig evolution inte kan bidra med? Svaret ligger sannolikt i den mångfald av proteinvar­ianter som editeringe­n ger upphov till.

– Det kan vara så att rna-editeringe­n används i stället för mutationer i dna, som ett slags mjuk variant. Bläckfiska­rna pro-

”Bläckfiska­rna provar helt enkelt flera olika proteinvar­ianter.”

Marie Öhman, professor vid Institutio­nen för molekylär biovetensk­ap, Stockholms universite­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden