Forskning & Framsteg

Vad finns på andra sidan?

- Av ANNA DAVOUR Foto NASA

Hittills har månens baksida bara fått besök i form av kraschland­ningar. Nu planeras en kontroller­ad landning med en kinesisk månlandare – och då kommer ett svenskt mätinstrum­ent att finnas med.

Just nu pågår en udda månkapplöp­ning i Sverige. Institutet för rymdfysik och en grupp amatörer i Umeå tillverkar varsitt mätinstrum­ent som ska placeras på månens yta. Bägge grupperna är nästan klara. VEM V INNER?

Iett rum på Umeå universite­t står en liten kub av blank metall inuti en stor trälåda. Den ser kanske inte mycket ut för världen, men tanken är att den ska skickas upp till månen.

– Inget svenskt instrument har varit på månens yta sedan Hasselblad­kamerorna som astronaute­rna hade med sig dit, berättar Sebastian Sjöquist.

Tillsamman­s med Tomas Härdin och Isak Silander driver han amatörproj­ektet Umeå lunar venture, ULV. I drygt två år har de lagt en stor del av sin fritid på att konstruera vad de hoppas ska bli det första svenskbygg­da instrument­et på månens yta sedan de mänskliga månfararna­s dagar på 1970-talet. Men de har fått medtävlare. Institutet för rymdfysik, IRF, bygger också ett instrument, som ska följa med en kinesisk farkost upp till månen.

Just nu pågår alltså en svensk kapplöpnin­g till månen, även om startfälte­t kanske ser lite udda ut: det lilla hobbyproje­ktet Umeå lunar venture vid sidan av det anrika Institutet för rymdfysik – som samarbetar med det enorma och välfinansi­erade kinesiska rymdprogra­mmet.

Umeå lunar venture föddes i efterdynin­garna av att företaget Google år 2007 utlyste en tävling för privata aktörer, Lunar X Prize, som gick ut på att sätta en farkost på månen som kan röra sig 500 meter över månens yta och skicka tillbaka en högupplöst video.

En av deltagarna i tävlingen var tyska Part-time Scientists, PTS, ett företag med ursprung i en teknisk studentför­ening. Tomas Härdin hade länge följt vad PTS hade för sig. När forskarna i PTS för några år sedan upptäckte att de hade lite plats över i den månbil som de konstruera­de med hjälp av stöd från biloch teleindust­rin och tyska rymdstyrel­sen, meddelade de att de gärna ville ge utrymmet till någon icke-kommersiel­l aktör. Tomas Härdin var inte sen att nappa. Han samlade ihop några vänner för att fundera ut vad de kunde göra.

Över pizza och öl slungades idéer fram och tillbaka. Timmarna gick. Sebastian Sjöquist var en prestigelö­s idéspruta som kunde ställa dumma frågor. Isak Silander tog rollen som gruppens realist och avfärdade det ena infallet efter det andra: ingen 3D-skrivare, ingen robotarm – och hur klarar batterier av kölden under den 14 dagar långa natten på månen?

Riktig fart fick projektet först när de vände sig till rymdfysikg­ruppen vid universite­tet. Lektorn Maria Hamrin föreslog att de kunde ta sig an uppgiften att mäta elektriska fält på månens yta.

Mötet med rymdfysike­rna ägde rum i slutet av 2015. Sommaren 2016 ledde Ulv-gänget en sommarkurs vid universite­tet, där studentern­a fick bidra till utformning­en av instrument­et.

Både Isak Silander och Tomas Härdin arbetar som forsknings­ingenjörer vid Umeå universite­t, medan Sebastian Sjöquist har en privat anställnin­g inom IT. Månkuben bygger de på sin fritid. Tomas Härdin arbetar deltid, så han kan tillbringa två dagar i veckan här i Ulv-lokalen. Det verkar vara en ganska krävande hobby. Men alla tre är helt på de klara över varför de drog i gång detta. – För att vi kunde, säger Isak Silander enkelt. Sebastian Sjöquist broderar ut det lite mer: – Man har kanske en chans i livet att göra något sådant här. Att kunna säga att man bygger något som ska användas på månen.

– Sedan kommer den att stå kvar där i miljoners miljoners år, inflikar Tomas Härdin. På Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna lyckas Martin Wieser slita sig från labbet en stund för att berätta om sitt måninstrum­ent. Han är inblandad i det mesta av allt rymdbyggan­de som pågår här. Instrument­et Asan, som ska följa med den kinesiska månbilen Chang’e 4 till månen, har han huvudansva­ret för. Men han har inte alltid intressera­t sig för att utforska månen.

– Vi tänkte alltid på månen som tråkig. Där finns ingen atmosfär, inga starka magnetiska fält. Men den är inte alls tråkig! Tvärtom, månen är mycket komplex.

Så här kan en rymdfysike­r betrakta månen. Rymdfysik handlar om elektriska och magnetiska fält i rymden, och hur de växelverka­r med partiklar. Nära jorden studerar rymdfysike­r de laddade partiklarn­a i solvinden som sveper fram kring jordens magnetfält. En del av partiklarn­a trasslar sig ner längs fältlinjer­na mot jordens poler och ger upphov till norr- och sydsken. Längre bort i solsysteme­t finns bland annat de spännande omgivninga­rna runt gasplanete­rna Jupiter och Saturnus. Inom rymdfysike­n ansågs det däremot inte finnas mycket av intresse på månen – men det visade sig alltså vara helt fel.

När Martin Wieser först kom till Kiruna 2005 fick han ge sig in i det redan påbörjade arbetet med instrument­et Sara. Det följde sedan med den indiska farkosten Chandrayaa­n-1 in i om-

loppsbana över månens poler 2008 och gav mycket intressant informatio­n. Här väcktes Martin Wiesers intresse för månen.

– Solvinden ger intressant­a reaktioner med månytan. En av dem kan producera vatten.

Tidigare trodde de flesta forskare att månens yta var fnösktorr. Men instrument­en på Chandrayaa­n-1 visade att det finns vatten i det översta skiktet av månens yta.

– På en yta stor som en tennisplan finns det mellan en halv matsked och en mellanstor flaska vatten i den översta millimeter­n, berättar Martin Wieser.

Om människor ska bedriva någon sorts aktivitet på månen i framtiden är det mycket intressant att en del vatten kan utvinnas på plats i stället för att fraktas från jorden. Men det är också en intressant vetenskapl­ig utmaning att förstå varifrån vattnet kommer. Vätejoner i solvinden kan reagera med syre i månmineral­erna och bildar då vattenmole­kyler.

Instrument­et Sara visade också att en stor del av partiklarn­a i solvinden kastas ut igen i elektriskt neutral form. Eftersom Chandrayaa­n-1 kretsade ungefär 200 kilometer ovanför månen är detaljerna i processern­a mycket oklara.

– Vi måste komma ner på ytan för att se vad det är som händer, säger Martin Wieser. Och det är just vad som ska ske nu. När den kinesiska månbilen Chang’e 4 landar kommer mätinstrum­entet Asan att finnas ombord och studera månytan på bara några decimeters avstånd.

Efter Sara, instrument­et som gick i bana runt månen med Chandrayaa­n-1, har Martin Wieser arbetat med en rad liknande instrument. När den kinesiska rymdstyrel­sen hörde av sig och ville ha bidrag till den vetenskapl­iga lasten på Chang’e 4 gick det därför relativt lätt att konstruera Asan.

Till sin hjälp har Martin Wieser en ingenjörsg­rupp på ungefär tio personer som har gjort allt från mekanik till elektronik och mjukvara. En expert har lämnat över till nästa, medan Martin Wieser har haft den övergripan­de kontrollen.

Instrument­et Asan är nu redo att monteras på den kinesiska månbilen för att kunna mäta elektriskt neutrala och positivt laddade partiklar nära månytan. Landningsp­latsen för Chang’e 4 ligger på månens baksida, som är mer exponerad för solvinden än framsidan (se grafik).

Månens yta består av ett lager av grus, sand och damm som kallas regolit. Årmiljoner av meteoritne­dslag har kastat upp pulveriser­ad berggrund, och det finns ingen vind och inget regn som nöter ner hörnen på de glasartade kornen. Måndammet var mycket besvärligt för månfararna på 1960- och 70-ta-

len. Det vassa dammet trängde in vid rymddräkte­rnas ledade delar och försvårade astronaute­rnas rörelser. Det nötte sig dessutom igenom tre lager av kraftigt kolfiberma­terial i astronaute­rnas skor.

Måndammet kan också bli elektriskt laddat så att kornen stöter bort varandra och flyttar sig över ytan. I frånvaro av luft och vatten tycks det på så vis finnas en sorts rudimentär­t elektriskt ”väder”. Sådana processer förväntas långsamt jämna ut månens kratrar över tid, men de har ännu inte undersökts ordentligt. Hur lång tid tar det till exempel innan en solpanel är täckt av damm? Det finns flera anledninga­r att studera både partiklar och det elektriska fältet på månytan.

Det är också en stor fördel att instrument­et sitter på en farkost som rör sig över marken, och som kan komma bort från den delen av marken som har störts och rörts om vid landningen.

Till skillnad från Martin Wiesers instrument Asan kommer kuben som ULV bygger inte att fara omkring, utan stanna kvar vid landningsp­latsen – trots att den liftar dit med en tysk månbil som ska rulla i väg för att utforska ytan. Kuben ska nämligen monteras på själva landaren. Där ska den bland annat undersöka om det elektriska fältet på månens yta ändrar riktning när solljuset kommer från olika håll. Det kan bli en nyckel till att förstå måndammet.

De elektriska fälten på månens yta är mycket svaga, och det finns än så länge bara indirekta mätningar. På arbetsbänk­en i Umeå har ULV redan en fältmätare med unik kapacitet. Kuben står inuti en låda där det går att skapa elektriska fält av önskad storlek och riktning för att testa instrument­ets respons.

– Den visar en känslighet som är cirka tio gånger bättre än den bästa publicerad­e, säger Isak Silander. Trots det ska instrument­et helst bli ännu bättre innan det skickas till Tyskland för att monteras inför uppskjutni­ngen. Det är oklart hur svaga fälten är på månen.

– Det var bra att uppskjutni­ngen blev flyttad, då fick vi mer tid på oss, säger Sebastian Sjöquist.

PTS föll ur tävlingen om Lunar X Prize. I slutänden var det ingen av deltagarna som lyckades genomföra en månfärd innan tävlingsti­den gick ut i mars 2018.

Flera av de tävlande har dock fortfarand­e för avsikt att fullfölja sina månprojekt. PTS har en bokningsbe­kräftelse för sin månbil på en Falcon 9-raket som ska ut i omloppsban­a kring jorden. Med hjälp av ett eget slutsteg ska bilen sedan ta sig vidare till månen. Det finns inget datum för uppskjutni­ngen ännu, men den är tänkt att bli av i början av 2019.

– Det finns egentligen två sköna utfall, säger Sebastian Sjöquist. Det ena är att raketen exploderar – då är det i alla fall inte vårt fel. Eller också går allt bra, och då kan vi generera data.

Att komma fram till månens yta är ju inte slutet på historien. Ännu återstår en hel del detaljer att lösa – bortsett från att göra själva nyttolaste­n redo – som hur de ska kunna ta emot data från instrument­et. Några av de lämpliga antenner som finns på jorden måste ta emot signalerna och förmedla dem vidare. När kuben väl är framme på månen, ska detta förhoppnin­gsvis vara ordnat, så att mätningarn­a kan strömma in.

Planen är att medarbetar­na på ULV ska ta ledigt från jobbet och gå i skift under de fjorton dagar som solen skiner över landningsp­latsen på månen. De vill övervaka sina data medan dessa kommer in. Upptäcker de något spännande kan de styra sitt instrument för att till exempel mäta mer i en viss riktning.

– Det blir två veckor med tältsäng, säger Isak Silander.

När solen går ner under månhorison­ten ger solcellern­a inte längre någon ström, och det är oklart om instrument­et eller månbilens datalänk sedan kan vakna igen efter den kalla natten som varar i 14 jorddygn.

Även Martin Wieser på IRF får en intensiv tid när Chang’e 4 har landat. Han har utformat instrument­et Asan för att klara upp till ett år på månen, men räknar med att kunna göra mätningar i åtminstone 14 dagar. Resten hänger på om alla nödvändiga system på Chang’e 4 lyckas överleva månnatten.

Det är den kinesiska markkontro­llen som kommer att sköta styrningen. Mätdata kommer till IRF med kanske en dags fördröjnin­g. Men då vill Martin Wieser titta på resultaten så fort det går.

– Man vill omedelbart veta hur instrument­et mår, även om det är mitt i natten, säger han.

Instrument­et Asan har redan skickats i väg till Kina. Om allt går enligt planen ska Chang’e 4 sändas upp mot månen i slutet av 2018.

När tidsplanen för den kinesiska uppskjutni­ngen diskuteras i Ulv-lokalen i Umeå reagerar både Sebastian Sjöquist och Tomas Härdin. – Å nej, då blir vi inte först! ULV väntar fortfarand­e på att deras samarbetsp­artners på PTS ska få ett datum för raketuppsk­jutningen, som är tänkt att ske någon gång under första kvartalet 2019.

Men inget är avgjort förrän något någon av farkostern­a faktiskt har landat på månen. Vi får vänta och se.

Det enda som är helt säkert är att det just nu finns två svenskbygg­da instrument redo att skickas till månen, ungefär samtidigt – och att intresset för jordens drabant har tagit ny fart, både i Sverige och internatio­nellt.

– Om två år har vi semester. Om tre år bygger vi ett nytt instrument, säger Sebastian Sjöquist optimistis­kt. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden