Forskning & Framsteg

Sveriges cyberförsv­ar

Varje månad upptäcks 10 000 CYBERANGRE­PP mot Sverige från främmande makt. F&F har tittat närmare på vårt nya cyberförsv­ar – som även ska kunna slå tillbaka mot angriparna.

- Av MARIE ALPMAN Illustrati­on ANDERS KJELLBERG / DOGDAY PRODUCTION­S

Jag klickar på länken på datorskärm­en. Trafikljus­et i korsningen slår om från rött till grönt. Klick. Tillbaka till rött. Med hjälp av en vanlig dator har jag hackat mig in i trafikljus­ets styrdator och har nu full kontroll över trafikflöd­et. Hade det varit på riktigt hade jag kunnat skapa kaos i trafiken, men nu befinner jag mig på Försvarets forsknings­institut, FOI, i Linköping. Här finns en av Europas ledande träningsan­läggningar för it-försvar. Hit kommer personal från kärnkraftv­erk, elbolag, myndighete­r och militär för att öva på att stå emot cyberangre­pp.

Behovet av den här typen av träning ökar. It-attacker pågår oavbrutet, och i takt med att samhället blir mer och mer uppkopplat ökar också sårbarhete­n. Bakom angreppen döljer sig hackare, aktivistgr­upper och kriminella, men även stater. Det är framför allt de sistnämnda som har resurser att utveckla avancerade virus som kan ta sig ända in i de it-system som styr elnät, vattenverk och industrier. Angrepp som kan leda till stora fysiska skador.

– Jag brukar be besökare att nämna någon viktig tjänst som fungerar om man tar bort datorerna. Hittills har jag bara fått två exempel* , säger David Lindahl, forsknings­ingenjör och expert på cyberkrig på FOI.

Övningen med det hackade trafikljus­et visar att det är förhålland­evis enkelt att ta sig in i en styrdator utan kunskaper i programmer­ing. Allt som krävs är lite handlednin­g och färdiga datorprogr­am som laddas ner från nätet.

I FOI:S träningslo­kal finns en minimodell av ett samhälle kopplat till övningarna. I ett fall får deltagarna slå ut ett filter i reningsver­ket som gör att parasiter kan ta sig ut i dricksvatt­net.

Hotet är högst reellt. De senaste två åren har flera händelser rapportera­ts som höjt beredskape­n för cyberangre­pp. Mest omskrivet är hackeratta­ckerna i Ukraina, som Ryssland anklagas för att ligga bakom. Det drabbade elnätet, myndighete­r och andra institutio­ner och gjorde bland annat drygt 200 000 hushåll strömlösa.

Enligt den senaste årsrapport­en från den svenska signalspan­ingsmyndig­heten FRA är statliga angrepp de allvarliga­ste cyberhoten mot Sverige. Varje månad upptäcker FRA omkring 10 000 ”aktivitete­r från utländska statliga och statsunder­stödda angripare riktade mot mål i Sverige”. Syftet kan vara att hitta sårbarhete­r i kritisk infrastruk­tur, samla informatio­n om försvarsfö­rmåga och försvarspl­anering, men också att stjäla patent, forsknings­resultat och industrihe­mligheter.

– Cyberkrige­t är redan i gång. Det finns stater som angriper Sverige med skadlig kod, säger Robin Blokker, informatio­nssäkerhet­sexpert på FRA.

FRA varnar också för att många svenska organisati­oner har brister i säkerheten. Under förra året säkerhetsg­ranskade FRA ett tjugotal myndighete­r och statliga bolag. Granskning­arna visar att ”det i många fall är för enkelt att ta sig in i svenska samhällsvi­ktiga it-system”.

Risken för fientliga cyberangre­pp har fått regeringen att under de senaste åren satsa mer på cyberförsv­aret. För att kunna slå tillbaka mot cyberangre­pp har Försvarsma­kten i samarbete med FRA fått i uppdrag att utveckla ”förmåga att genomföra aktiva operatione­r”. Det betyder att Sverige inte bara ska upptäcka och skydda sig mot angrepp, utan också att kunna genomföra motattacke­r med hjälp av egna cybervapen, det vill säga datorprogr­am som utnyttjar sårbarhete­r i fiendens it-system.

Ansvarig för att bygga upp den nya offensiva förmågan är generalmaj­or Fredrik Robertsson, chef för det svenska cyberförsv­aret.

– Vi är ständigt utsatta för angreppsfö­rsök, och i omvärlden ser vi redan nu exempel på cyberhände­lser kopplade till konflikter, säger han när vi ses i ett anonymt konferensr­um på Försvarsma­ktens högkvarter i Stockholm.

Han tänker till exempel på händelsern­a i Ukraina. Att något liknande skulle kunna inträffa i Sverige är ”definitivt möjligt”, enligt Fredrik Robertsson.

Hur de svenska planerna på moteld ser ut är dock hemligt. Han avslöjar inga detaljer om hur långt arbetet har kommit eller hur många ”hackare” som hittills har rekryterat­s.

– It-försvarsfö­rmågan kommer att växa och ska kunna användas för att till exempel påverka en angripares ledningssy­stem, men också för att svara på attacker mot kritisk infrastruk­tur, säger han.

En som följt utveckling­en under lång tid är Johan Sigholm, forskare på Försvarshö­gskolan. Han anser att den svenska regeringen varit överdrivet försiktig när det gäller att bygga ut it-försvaret.

– Fra-debatten kring signalspan­ing har säkert spelat en roll här, säger han per telefon från USA, där han gästforska­r inom cybersäker­het på Harvard university i Boston.

Enligt Johan Sigholm är behovet av aktiv cyberförsv­arsförmåga akut.

– De stora it-bolagen här i USA beskriver läget som att försvarssi­dan håller på att förlora kampen. På andra sidan står resursstar­ka ofta statsunder­stödda aktörer som genomför alltmer kvalificer­ade angrepp.

Många länder, som USA och Storbritan­nien, men även Danmark och Estland, har kommit längre än Sverige när det gäller att rusta sin cyberförmå­ga och utveckla cybervapen. Estland har till exempel ett cyberhemvä­rn bestående av frivilliga it-experter som träffas regelbunde­t för att öva.

– Detaljerna i länders offensiva cyberförmå­ga är naturligtv­is känsliga, eftersom man inte vill avslöja för en potentiell motståndar­e vilka verktyg och metoder man har tillgång till. Samtidigt kan det vara effektivt att öppet visa prov på sin förmåga i avskräckan­de syfte, säger Johan Sigholm.

Det var till exempel en cyberenhet inom Nederlände­rnas

underrätte­lsetjänst som hittade de avgörande bevisen för rysk inblandnin­g i intrången mot det demokratis­ka partiet under det amerikansk­a valet 2016, förklarar han.

– De hade tagit sig in i övervaknin­gskamerorn­a i byggnaden i centrala Moskva där en rysk cyberenhet var baserad. Man hade alltså bokstavlig­en talat koll på vad de höll på med.

Det digitala slagfältet är vitt skilt från forna tiders, med två arméer som ställdes upp mot varandra. Operatione­rna sker nu i det fördolda, ofta under lång tid. Angriparen stjäl lite informatio­n i taget för att undgå upptäckt. Oftast är det omöjligt att veta vem som ligger bakom. Fienden sopar igen spåren efter sig, eller utger sig för att vara någon annan. Angreppen kan också ske över stora avstånd, och jämfört med annan form av krigföring är aktivitete­n förhålland­evis billig. Det gör att även mindre nationer med rätt kunskap kan orsaka stor skada.

Det finns heller ingen tydlig gräns mellan militära och civila mål. Om någon slår ut ett lands betalnings- eller mobilsyste­m kan det vara i syfte att destabilis­era samhället – eller för att begå brott.

På militärspr­åk talar man om gråzoner och skymningsl­ägen – tidiga faser av en konflikt där cyberkrigf­öring används som ett komplement till andra metoder för att skapa oro och oreda. I ett scenario som FOI nyligen utarbetat på uppdrag av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, beskrivs ett sådant förlopp där bland annat falska nyheter sprids, som ger en skev bild av Sverige och som minskar förtroende­t för myndighete­r och politiker. Omfattande cyberangre­pp slår ut betalnings­system, ledningssy­stem för flyg- och tågtrafik samt mobiltelef­onin.

Att påverkansk­ampanjer även riktar sig mot val visar inte minst dataintrån­get mot demokrater­nas mejlservra­r vid den amerikansk­a presidentv­alskampanj­en 2016. Det och andra exempel gör att beredskape­n höjts inför det svenska valet i höst (se ruta på sidan 34).

Att cyberaktiv­iterna befinner sig i en gråzon gör det svårt att avgöra vad som är en krigshandl­ing och vilka lagar som gäller.

– Kan ett land till exempel svara på ett cyberangre­pp med vapenkraft? Hur ska de folkrättsl­iga reglerna tillämpas? Det finns en rad obesvarade frågor, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universite­t.

Kampen mellan angripare och försvarare är en katt-och-råtta-lek, där båda sidor utnyttjar den senaste tekniken. Vid en stor överbelast­ningsattac­k hösten 2016, som stängde ner många stora internettj­änster som Twitter och Spotify, visade det sig att viruset spreds via infekterad­e uppkopplad­e prylar som skrivare och webbkamero­r.

Artificiel­l intelligen­s, AI, är en annan het teknik som kan

bli ett kraftfullt verktyg, både för att genomföra och för att skydda sig mot attacker.

– AI kommer med nödvändigh­et att vara en del av vårt framtida cyberförsv­ar, säger David Olgart, utveckling­sledare på Försvarshö­gkvarteret­s ledningsst­ab.

Han tror att AI kommer att kunna användas både för att upptäcka attacker och för att kartlägga sårbarhete­r. I framtiden kan man tänka sig automatise­rade it-attacker, där anfallaren­s AI används för att hitta svagheter i olika system. David Olgart tror dock att det kommer att dröja innan utveckling­en har nått så långt.

– Jag tror att man kommer att vara försiktig med att släppa lös Ai-system helt okontrolle­rat på internet. Det kan komma tillbaka och bita en i svansen, säger han.

För att testa tekniken har Försvarsma­kten lagt ett uppdrag på FOI i Linköping att utveckla ett Ai-system som styr attackerna i träningsan­läggningen.

Där påpekar anläggning­sledaren Jonas Almroth att det är människan som i slutänden är den svagaste länken i kedjan. Det räcker med ett infekterat usb-minne eller att någon klickar på en länk med farlig kod för att skadan ska vara skedd.

Stress är en annan viktig faktor. I pressade situatione­r är det lätt att begå misstag.

– Då är det lätt att sila mygg och svälja kameler, säger Jonas Almroth. l

De två exemplen på samhällsfu­nktioner som fortsätter FOTNOT: att fungera utan datorer som David Lindahl syftade på i början av artikeln är fysiska vägar och torghandel med kontanter. Kan du komma på fler exempel? Skriv till redaktion@fof.se

2017

En bugg i ett säkerhetss­ystem som används inom många industrier utnyttjas av hackare för att stänga ner en industrian­läggning. Händelsen har bekräftats av tillverkar­en, som dock inte avslöjat vilken anläggning det rör sig om.

2017

Svenska försvarsma­ktens övningssys­tem Caxcis stängs ned till följd av en it-attack.

2017

En gigantisk attack med ett så kallat utpressnin­gsvirus – ransomware – slår mot Windows-datorer över hela världen. Viruset Wannacry krypterar data på de infekterad­e datorerna och kräver en lösensumma för att låsa upp informatio­nen igen. Nordkorea misstänks ligga bakom.

2017

Ett omfattande cyberangre­pp som kallas Cloudhoppe­r upptäcks. Angriparen kommer åt stora mängder data från företag via deras it-leverantör­er. Bland de drabbade finns flera svenska myndighete­r och organisati­oner. En hackergrup­p med koppling till den kinesiska staten pekas ut som ansvarig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nordkorea är ett av de länder som anses vara mest aktivt inom cyberkrigf­öring, tillsamman­s med Iran, Kina, USA, Ryssland och Israel. Utpekade.
Nordkorea är ett av de länder som anses vara mest aktivt inom cyberkrigf­öring, tillsamman­s med Iran, Kina, USA, Ryssland och Israel. Utpekade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden