Forskning & Framsteg

Växande klyftor i Sverige

De ekonomiska klyftorna i Sverige har blivit rekordstor­a. Det beror sannolikt på kraftigt ökade kapitalvin­ster.

-

Inkomstski­llnaderna i Sverige har växt till de största på flera decennier, rapportera­de SCB nyligen. Den så kallade Gini-koefficien­ten, som mäter inkomstför­delning, är nu 0,32. På 1970-talet var den cirka 0,2.

– Trenden är mycket tydlig och uppåtgåend­e. Man har mätt Gini systematis­kt i Sverige sedan 1970-talet, och detta är den högsta noteringen sedan dess, säger Jesper Roine, som forskar i nationalek­onomi vid Handelshög­skolan i Stockholm och är expert på just inkomstför­delning och ekonomiska klyftor.

– Den senaste uppgången drivs huvudsakli­gen av ökade kapitalvin­ster bland dem med allra högst inkomst. Det handlar alltså om den rikaste hundradele­ns ökade inkomster.

Det handlar om ökade inkomster som beror på vinster efter exempelvis gynnsamma husförsälj­ningar – eller finansiell­a kapitalvin­ster, det vill säga aktieförsä­ljning med vinst.

– Ökningen av Gini kan troligen förklaras av en kombinatio­n av faktorer. Det beror på en ökning av fastighets­priser, ett ökat börsvärde och större utdelninga­r från företag. Detta har gynnat dem med allra högst inkomster, säger Jesper Roine.

Däremot innebär utveckling­en inte en generellt ökad lönespridn­ing.

– Inga grupper har fått det sämre, men i relativa tal har de i botten ända sedan 1990-talet släpat efter, säger Jesper Roine. Det beror huvudsakli­gen på att A-kassa och andra ersättning­ssystem inte följt med reallöneök­ningen. Så den stora skillnaden i samhället är mellan de som har jobb och de som saknar jobb.

Gini-index bygger på hushållens samtliga inkomster, efter skatter och transferer­ingar. Sveriges utveckling följer den generella trenden i västvärlde­n. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden