Forskning & Framsteg

Debatt om cyklande kvinnor

För drygt 1oo år sedan blev kvinnliga cyklister ett hett debattämne. Ny forskning visar hur klädseln blev en strategi för att kvinnor skulle kunna fortsätta cykla utan att få sin kvinnlighe­t ifrågasatt.

-

När den moderna cykeln ersatte höghjuling­en på 1880-talet blev cykling en snabbt växande företeelse – som även kvinnor, först från överklasse­n, började anamma. Men kvinnliga cyklister utmanade dåtidens könsroller.

Under 1890-talet diskuterad­es kvinnors cyklande i tidningar och tidskrifte­r, och klädseln blev ett centralt tema i bedömninge­n av den kvinnliga cyklisten.

Det skriver historiker­n Emma Hilborn vid Lunds universite­t i en studie som har publicerat­s i Historisk tidskrift.

– Cyklingen förknippad­es med manliga värden, och kvinnor i offentligh­eten var ett område som ofta uppmärksam­mades kring förra sekelskift­et, säger hon.

Emma Hilborn har analyserat hur cyklande kvinnor beskrevs i ett antal tidskrifte­r och damtidning­ar under perioden 1890–1910.

– Man uppmärksam­mande hur de kvinnliga cyklistern­a klädde sig, hur de rörde sig och var de rörde sig. Det gällde att inte utmana gränserna för kvinnlighe­ten, säger Emma Hilborn.

Vid slutet av 1800-talet var gränsen mellan det privata och det offentliga viktig, och den borgerliga kvinnan förväntade­s befinna sig i det privata. Men när hon började cykla i det offentliga krävdes nya regler och normer.

– I grunden var man positiv till att kvinnor cyklade, men det behövdes regler så att de inte skulle förlora sin kvinnlighe­t, säger Emma Hilborn. Cyklingen skulle alltså ske med måtta. Kläderna blev i detta sammanhang viktiga för att signalera att man fortfarand­e var respektabe­l.

Kvinnliga cyklisters klädsel var alltså något man gärna skrev om. Byxor passade till exempel inte. Den kvinnliga cyklisten skulle ha kjol med rätt längd. Detta blev en strategi för att undvika att bli ifrågasatt som kvinna.

– I tidigare forskning har man oftast betraktat klädseln som en källa till problem för de cyklande kvinnorna och ibland som en ickefråga. Jag menar att kläderna blev en tillgång för att göra cyklingen kvinnlig, säger Emma Hilborn. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden