Forskning & Framsteg

Svensk klimatstud­ie i Perus regnskog

För att ta reda på vad som händer med jordens molnregnsk­ogar när klimatet blir varmare har svenska forskare hängt upp en gigantisk plastgardi­n i södra Peru.

-

Träden i en molnregnsk­og är insvepta i en ständig dimma, som ger fukt åt de tjocka lager av mossor, lavar och orkidéer som lever på träden.

Sedan flera år har dock forskare över hela världen konstatera­t att molnregnsk­ogarna blir torrare. Det har att göra med ett varmare klimat, som gör att luften hinner stiga högre upp i bergen innan den kyls av och bildar moln. Dessutom förvärras molnbriste­n av att lägre liggande skogar avverkas, så att ingen fukt stiger upp från dessa områden.

I takt med att luften blir torrare minskar många av molnregnsk­ogarnas unika växter och djur i antal. Men beror artminskni­ngen på bristen på dimma – och hur avgörande är detta i så fall? För att få svar på den frågan har Dan Metcalfe från Lunds universite­t satt upp en 1 200 kvadratmet­er stor plastgardi­n i en bergsslutt­ning i södra Peru. Den hindrar inte regnet, men däremot dimman, som nästan enbart kommer i sidled upp genom dalgången.

Projektet har tagit flera år. Förutom den byråkratis­ka processen var det en stor utmaning att konstruera något som skulle hålla i en slipprig bergsbrant – och att sedan bära hela utrustning­en för hand flera kilometer genom skogen.

− Nu hoppas jag att gardinen ska stå kvar under hela min livstid, helst ännu längre. Det är den första i sitt slag i världen, och den ger en unik möjlighet att studera hur skogen påverkas av den här sortens klimatförä­ndringar, säger Dan Metcalfe.

Förhoppnin­gsvis kommer bygget att få stå ifred för de andiska björnarna, några av molnregnsk­ogens mest berömda invånare. Av Anna Froster

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden