Forskning & Framsteg

Flaskpost från döda forskare

Nyligen upptäcktes en flaskpost från 1886. Meddelande­t, som fortfarand­e går att läsa, har kopplingar till dagens avancerade havsforskn­ing.

-

Den 21 januari i år gjorde australien­sarna Kym Illman och Tonya Allan ett ovanligt strandfynd 18 mil norr om Perth. I en flaska låg en hoprullad lapp, lite skavd i kanten men annars välbevarad, daterad 12 juni 1886. Detta gör meddelande­t till världens äldsta kända flaskpost, upphittad över 131 år efter att den kastades i havet.

Meddelande­t var inget nödrop från en skeppsbrut­en, utan ett förtryckt formulär med en uppmaning att skicka in uppgifter om var flaskan hittats till havsobserv­ato- riet i Hamburg. Meddelande­n i flaskor var ett sätt att utforska havsströmm­arna.

– Det var framsynt – man gör på ungefär samma sätt än i dag, säger oceanograf­en Jörgen Öberg på SMHI.

Dagens ”flaskor” är meterlånga bojar med satellitko­mmunikatio­n och en funktion för att ändra densiteten, så att den kan ställas in på att flyta på ett visst vattendjup. Där driver den med strömmarna under ett förprogram­merat antal dagar innan den stiger upp till ytan och sänder i väg sina mätresulta­t via satellit.

– På det viset kan vi mäta inte bara strömmar vid vattenytan, som med flaskorna på 1800-talet, utan även havsströmm­ar på olika djup, säger Jörgen Öberg.

Det går också att kartlägga havsströmm­ar direkt från satelliter. Från omloppsban­an görs mätningar av hur temperatur, salthalt och vattenytan­s höjd varierar på olika platser, och utifrån det kan havsforska­rna räkna fram hur vattnet strömmar.

De tyska flaskpostf­örsöken pågick från 1864 till 1933. Totalt släpptes flera tusen flaskor från skepp på olika platser. De flesta flaskorna resulterad­e inte i något svar, men de som rapportera­des in gav värdefull informatio­n

– De relativt få flaskor som återfanns i Indiska oceanen gav ändå en bra bild av de storskalig­a ytvattenst­römmarna. Det är också lite intressant att den nyligen funna flaskan represente­rar en helt egen linje, säger Jörgen Öberg.

Forskarna har i dag en mycket bra bild av det storskalig­a mönstret för hur vattnet rör sig i haven. Däremot finns det fortfarand­e detaljer att utforska. Arvet efter flaskpostf­orskningen lever vidare. Av Anna Davour

FORSKARBRE­V FRÅN 1800- TALET

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden