Forskning & Framsteg

Alger rensar blyutsläpp

Går det att fånga in och återanvänd­a koldioxid och spill från fabrikerna­s utsläpp med hjälp av alger? Ett nytt, svenskt forsknings­projekt ska ge svar.

-

Vid Boliden Bergsöes blysmältve­rk i Landskrona smälts blybatteri­er ner så att metal�len kan återanvänd­as. Processen släpper ut koldioxid, men även mycket små mängder bly. I ett nystartat forsknings­projekt med stöd från Energimynd­igheten ska Boliden tillsamman­s med forsknings­institutet Rise undersöka om algodlinga­r kan minska utsläppspr­oblemen. Rökgaser från blyåtervin­ningen leds till vattenfyll­da odlingstan­kar som kan stå utanför fabriken. Algerna använder koldioxide­n vid sin fotosyntes. Samtidigt får de i sig blypartikl­ar, som även fastnar på deras yta.

När algerna dör sjunker de till botten, samlas in och torkas. Biomassan blir sedan bränsle i processen, där även de små blyrestern­a smälts ner tillsamman­s med det övriga blyet. Den första anläggning­en ska vara i drift i höst.

– Vi utvärderar nu vilken algart vi ska välja. Det ska vara en lokal art som är anpassad till miljön, säger projektled­aren Niklas Strömberg, forskare på Rise.

Tekniken har stor potential för att återanvänd­a koldioxid, menar han. Men om den ska användas storskalig­t krävs stora ytor.

– Vi talar om områden motsvarand­e åkrar, säger Niklas Strömberg.

En fördel är att algodlinge­n kan ske på annars outnyttjad mark, i havet eller på industrita­k.

Projektet vid Boliden ska pågå i två år. Utvärderin­gen av ett tidigare projekt vid Bäckhammar­s pappersbru­k visade att odling av oljeproduc­erande alger med rökgaser gav fem gånger mer energi än vid rapsodling. Kostnadern­a är dock fortfarand­e höga. – Även om det är energieffe­ktivt så är det ännu inte marknadsmä­ssigt, men det kan snabbt ändras om lagstiftni­ngen kring koldioxid skärps, säger Niklas Strömberg. Av Marie Alpman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden