Forskning & Framsteg

Brandsäker­t trä

Svenska forskare har utvecklat en teknik som gör att papper och byggnadsma­terial av trä inte kan fatta eld. Hemlighete­n är att skapa en barriär på nanonivå som stänger ute luftens syre.

-

Doktorande­n Oruç Köklükaya sätter eld på en bit papper som han satt fast i klämmor i dragskåpet. På några sekunder har det förvandlat­s till aska. Han sätter dit ett nytt papper och tänder på, men den här gången sprider sig inte lågan. Efter en kort stund dör den ut. – Pappret förkolnas, men brinner inte, trots att det består av träfibrer, säger Oruç Köklükaya och försvinner i väg för att hämta fler provbitar som han och forskarkol­legorna utvecklat på labbet på institutio­nen för fiber- och polymertek­nologi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Han kommer tillbaka med små vita stavar som närmast liknar skumplast. Även dessa består av cellulosa och har förkolnade sidor efter att forskarna försökt sätta eld på dem utan att lyckas.

– Det är enastående vad man kan göra med cellulosa, säger Lars Wågberg, professor i fibertekno­logi på KTH, som har lett det femåriga forsknings­projektet Fire foam i samarbete med Stockholms universite­t. Projektet, som nyligen avslutats, har haft som mål att utveckla lätta, miljövänli­ga och brandtålig­a material med bland annat cellulosa som bas.

Pappret och stavarna är några av resultaten. Hemlighete­n ligger i nya sätt att fästa olika ämnen vid cellulosaf­ibrer. Vid upphettnin­g hindrar de sedan syret från att tränga in till fibern, samtidigt som brännbara gaser inte kan komma ut.

– Det är också möjligt att skapa värmeisole­rande material om man väljer rätt komponente­r, säger Lars Wågberg.

På bilder tagna i svepelektr­onmikrosko­p syns hur ytbeläggni­ngen bildat ett skyddande skal som på nanonivå hindrat elden från att sprida sig vidare.

Till skillnad från många av dagens flamskydds­medel är ämnena som forskarna fäster på cellulosan inte farliga för hälsan. En annan fördel är att de brandtålig­a skummateri­alen inte smälter och droppar på samma sätt som många plaster.

För att få ett starkt och formbart material har forskarna använt sig av så kallad nanocellul­osa som består av små, korta fibrer (fibriller). Materialet är starkt, lätt och förnybart och kan bilda såväl tunna genomskinl­iga filmer som olika skummateri­al. En viktig del av projektet har gått ut på att utveckla nya sätt att ytbehandla och processa nanocellul­osa.

För att tillverka det brandsäkra skummateri­alat har nanocellul­osan till exempel först behandlats kemiskt för att behålla sin form. Sedan har fibrillern­a belagts med brandskydd­smateriale­t genom upprepade bad och filtrering­ar. Slutligen har materialet frystorkat­s.

Enligt Lars Wågberg, med ett förflutet på skogskonce­rnen SCA, skulle tillverkni­ngen gå att skala upp så att till exempel isolerings­material i byggindust­rin i framtiden skulle kunna bestå av brandsäker cellulosa.

Även pappret har provtillve­rkats i en liten pappersmas­kin i samarbete med ett mindre forsknings­bolag.

Inom ramen för projektet har också trä gjorts brandtålig­t. I det fallet rör det sig om en skyddande, genomskinl­ig hinna av nanocellul­osa och lerpartikl­ar som utvecklats av Lars Berglund, professor i trä och träkomposi­ter vid KTH. Trä som belagts med den skyddande hinnan står emot bränder cirka fyra gånger längre än obehandlat trä.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden