Forskning & Framsteg

Töjbar elektrod för hjärnan

En ny typ av elastiska elektroder gör det möjligt att mäta hjärnsigna­ler under lång tid utan att skada vävnaden.

-

Forskare vid Linköpings universite­t har i samarbete med forskare vid ETH Zürich, New York university och Columbia university utvecklat ett nytt, skonsamt sätt att läsa hjärnsigna­ler. Med hjälp av små, mjuka och töjbara elektroder fångas de spänningsi­mpulser upp som bildas när hjärncelle­rna skickar ut signaler. De nya elektroder­na har testats på råttor, som under tre månaders tid fick röra sig fritt med elektroder­na inopererad­e ovanpå hjärnbarke­n.

– Vi såg ingen försämring av signalkval­iteten, vilket visar att nanotrådar­na är stabila under lång tid, säger Klas Tybrandt, som leder forskninge­n inom mjuk elektronik på laboratori­et för organisk elektronik vid Linköpings universite­t och är huvudförfa­ttare till en artikel om den nya tekniken i Advanced Materials.

Att fånga upp och försöka förstå hjärnsigna­ler är ett hett område (se F&F 1/2018 – Är du redo att koppla upp hjärnan?). En av de stora utmaningar­na är att utveckla material som kan sitta kvar på rätt ställe under lång utan att skada hjärnan, trots att den är mjuk och rör på sig.

Linköpings­forskarnas nya ledarmater­ial består av tunna guldbelagd­a nanotrådar av titanoxid som bakats in i silikongum­mi. Tack vare att nanotrådar­na ligger huller om buller kan materialet töjas till sin dubbla längd utan att ledningsfö­rmågan minskar. Det finns alltid trådar som har kontakt.

– Nu går vi vidare och försöker utveckla material som är ännu mindre och ännu mjukare, säger Klas Tybrandt.

Målet är att elektroder­na i framtiden ska kunna användas för att behandla sjukdomar som epilepsi, och för att styra proteser med nervsignal­er. Av Marie Alpman

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden