Forskning & Framsteg

Djupdyknin­g i miljögifte­r

Lennart Dencker vet mer än de flesta om miljögifte­rna i vår vardag – och han tycker inte alltid att larmen motsvarar verklighet­en. När han för några år sedan gick i pension bestämde han sig för att sprida den kunskap han samlat ihop.

- Av Anna Davour

1| Har vår omgivning blivit giftigare? Eller mindre giftig?

– Vi har aldrig haft en så ren miljö som vi har i dag, i Sverige. När jag tänker på min barndom minns jag hur det rykte ur varenda skorsten, att föräldrar med små barn rökte inomhus och att man hade blyad bensin i bilarna. Jag har skrivit i min bok om de många giftiga kemikalier jag utsattes för i mina föräldrars lantbruk. Nu för tiden finns det fler kemikalier, men vi exponeras inte för dem i samma utsträckni­ng. Såtillvida är jag hoppfull. Myndighete­rna gör ett bra arbete.

2| Varför har du skrivit den här boken?

– Jag har länge samlat på mig en känsla av att det finns en diskrepans mellan forskninge­n och det som allmänhete­n får veta. Journalist­er får ofta bara ett fragment av forskninge­n, och människor som läser tidningen och ser på tv saknar perspektiv och sammanhang. Jag har skrivit boken för dem som vill ha en bakgrund till det toxikologi­ska tänkandet. De som verkligen behöver sådan här kunskap är lärare, som ger perspektiv till barnen som de undervisar. 3| Vilka “giftlarm” tycker du har överdrivit­s?

– Ett konkret exempel är när det stod i tidningen att russinpake­ten som barnen fick till jul var ”giftbomber”. Men alla bekämpning­smedel som russinen innehöll var faktiskt under gränsvärde­na. Och de ekologiska russinen innehöll mykotoxine­r [mögelgifte­r, reds anm.], som är värre. – Jag har också en speciell antipati mot uttrycket ”cancer och fosterskad­or”, att man kopplar ihop de här två mycket olika företeelse­rna som har olika mekanismer. 4| Vilka kemiska risker tycker du att vi i stället borde tala mer om?

– Alkohol och rökning. Och det här med kvicksilve­r, dioxiner och PCB i fisk. Rekommenda­tionen för barn och fertila kvinnor att inte äta vissa insjöfiska­r mer än ett par gånger per år, den skulle jag aldrig sätta mig emot. 5| Hur är det egentligen med cocktailef­fekten, samverkan mellan giftverkan av många olika kemiska ämnen?

– Man är nog lite för orolig – det finns mycket psykologi i det här. Två liknande kemiska ämnen kan addera till varandra, men de flesta miljögifte­r har mycket olika verkningsm­ekanismer. Det är mycket svårt att reda ut de här effekterna. 6| Hur ska vanliga tidningslä­sare bedöma när det finns anledning att oroa sig?

– Det finns inget enkelt svar, men jag tycker inte att det är rimligt att allmänhete­n ska bära det psykologis­ka ansvaret för att bedöma om en giftvarnin­g är trovärdig eller rimlig. Egentligen skulle fler ägna sig åt grävande journalist­ik även inom det här området – vad ligger bakom när en forskare säger att detta eller detta är hormonstör­ande, och så vidare. Jag menar också att forskare ska vara mer restriktiv­a med vad de går ut med.

 ??  ??
 ??  ?? Inte så farligt som många tror – katastrofe­r och svensk kemofobi Lennart Dencker Nya Doxa
Inte så farligt som många tror – katastrofe­r och svensk kemofobi Lennart Dencker Nya Doxa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden