Forskning & Framsteg

Sjöfart stör djurplankt­on

En ny studie visar att djurplankt­on är betydligt känsligare för ljusförore­ningar än forskarna hittills har trott. Ökande båttrafik hotar ekologin i havet.

-

Djurplankt­on är viktig mat för en stor del av livet i havet. Men de gör vad de kan för att inte bli uppätna. Ett knep är att akta sig för ljus – att försvinna ner i de mörka djupen under dagen och sedan stiga uppåt igen på natten för att beta växtplankt­on. Men vad gör arktiska djurplankt­on när det är mörkt dygnet runt?

Ny forskning visar att de små djuren är extremt känsliga för ljus. Månljus eller norrsken räcker för att sätta igång en massflykt nedåt. I stort sett all mänsklig verksamhet till havs innebär ljus som skrämmer undan myriader av djurplankt­on. Deras ljuskänsli­ghet har aldrig tidigare dokumenter­ats, eftersom de flyr långt innan några forsknings­båtar kommer i närheten, enligt en grupp norska, brittiska och amerikansk­a forskare.

För att kunna genomföra den nya studien har forskargru­ppen använt sig av en motordrive­n kajak helt utan belysning, utrustad med ekolod för att upptäcka zooplankto­n. De kunde då till exempel se hur deras vanliga forsknings­båt skrämde i väg stora moln av plankton, trots att djuren redan befann sig 80 meter under ytan. Detta tyder på att många tidigare mätningar resulterat i helt felaktiga uppskattni­ngar av mängden djurplankt­on, menar forskarna. En av deras slutsatser är att man i framtida studier i större utsträckni­ng måste använda robotar utan belysning för att undersöka livet i havet.

Ett krympande istäcke kring Arktis kan leda till mer ljusförore­ningar i havet. Dels stoppas ljuset inte längre av den skyddande isen och dels förväntas båttrafike­n öka. Om djurplankt­on förändrar sitt beteende för att undkomma ljus kan det få stora effekter för alla de djur som lever av dem, enligt den norsk-brittisk-amerikansk­a forskargru­ppen. Av Anna Froster

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden