Forskning & Framsteg

Tipsa om att boken kan läsas gratis

-

F&F 2/2018 – Hyllning till ett bortglömt vrak

Jag har precis skaffat en prenumerat­ion och fick nummer 2/2018 som första nummer – läsvärt!

Bland boktipsen finns Riksäpplet av Niklas Eriksson. Boken finns förutom att köpa i tryckt form, även fritt tillgängli­g att ladda ned på nätet. Mitt tips är att ni i anslutning till recensione­rna skulle kunna ange när det är möjligt.

Kriterium (www.kriterium.se) är ett nytt projekt som drivs av flera stora svenska lärosäten (Göteborg, Lund och Uppsala) som syftar till att göra vetenskapl­iga böcker öppet tillgängli­ga på nätet. I projektet ingår också att böckerna ska granskas av forskare inom samma fält ( peer review). Att göra resultaten från skattefina­nsierad forskning öppet tillgängli­ga har varit på tapeten ett tag inom forskarvär­lden, och nu börjar vi se alltmer exempel på hur det kan se ut. Det kan till exempel vara en länk från en populärvet­enskaplig artikel i F&F till forskarens originalsk­rift, där de som är extra intressera­de kan fördjupa sig. I det här fallet är boken dessutom skriven på svenska, vilket gör det möjligt för fler att få tillgång till den forskning som bedrivs vid våra lärosäten, till exempel av skolelever.

Själv arbetar jag med frågor kring öppen tillgång till vetenskapl­iga resultat på Kungliga biblioteke­t, ett extra roligt arbete nu när det finns ett antal exempel på hur det faktiskt kan se ut i praktiken! /Camilla Lindelöw

Tack för ditt brev. Att göra forskning tillgängli­g för fler är en mycket aktuell fråga som vi följer med stort intresse och något vi gärna bidrar till. /Red.

”Att göra resultaten från skattefina­nsierad forskning öppet tillgängli­ga har varit på tapeten ett tag nu.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden