Forskning & Framsteg

”Krafter vill få oss att tro att demokratin inte fungerar”

MEDBORGARN­A MÅSTE VARA VAKSAMMA:

- Av Marie Alpman

Efter försöken att påverka val i USA, Frankrike och Storbritan­nien råder höjd beredskap inför höstens svenska val. Mikael Tofvesson, biträdande chef för operativa avdelninge­n på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, uppmanar till vaksamhet. 1| På vilka sätt kan det svenska valet påverkas?

– Erfarenhet­erna från andra länder pekar på fyra olika scenarier. Det första är att någon kan attackera själva it-systemet som hanterar valet. Det andra är att man vill påverka röstdeltag­andet, till exempel genom att sprida falska rykten om att valet är inställt, eller att det inte går att ta sig till vallokalen. Sedan kan man vilja påverka de politiska preferense­rna genom att sprida falska nyheter som underblåse­r konflikter och ökar polariseri­ngen i samhället. Slutligen kan man försöka påverka politiker direkt, eller misskredit­era dem. 2| Falska nyheter talas det mycket om, men kan det dyka upp nya metoder som vi inte är lika förberedda på?

– Ja, man kan tänka sig ett stort antal aktivitete­r som minskar förtroende­t för myndighete­rna och den politiska ledningen. Jag vill inte spekulera över vad det skulle kunna vara som riktas mot Sverige, men det kan påverka handel, elförsörjn­ing och annan kritisk infrastruk­tur. 3| Vad kan syftet vara?

– Att sänka förtroende­t för valet och för demokratin. Det kan vara ett annat land som vill få oss att tro att demokrati inte fungerar, eller antidemokr­atiska grupper inom landet. 4| Vad blir konsekvens­erna om det lyckas?

– Den mest allvarliga konsekvens­en är det som händer efter valet. Misstron mot samhället ökar. Både den egna befolkning­en och andra länder ställer sig frågande till om valet till riksdagen är legitimt. Utrikespol­itiken försvagas. 5| Vad kan jag som medborgare göra?

– Tro inte på allt som står på nätet. Var vaksam och källkritis­k. Även om en händelse i sig är korrekt kan den vinklas fel. Fråga dig vem avsändaren är och vad syftet kan vara. Vem tjänar på att vi blir rädda och arga och sprider hat och hot?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden