Forskning & Framsteg

FÄRGBLINDA FÄRGBYTARE?

-

Våra ögon har tre sorters celler, ”tappar”, som registrera­r var sin färg: rött, blått och grönt. Hjärnan för samman och tolkar informatio­nen från de olika tapparna – på så sätt kan vi uppleva mängder av nyanser. Bläckfiska­rnas ögon har bara en sorts färgregist­rerande celler. Därför har man antagit att de är färgblinda. Men bläckfiska­r är mästare på att både kommunicer­a och kamouflera sig med färger. Hur denna ekvation går ihop har länge varit en gåta. Amerikansk­a forskare har nyligen visat att bläckfiska­r trots allt kanske kan uppfatta färger. Nyckeln till detta tycks vara pupillens form, som är W-formad hos sepialikna­nde bläckfiska­r, U-formad hos tioarmade bläckfiska­r samt oval eller ”hantelform­ad” hos åttaarmade bläckfiska­r.

Vår runda pupill släpper in ljuset rakt mot näthinnan. Där fokuseras det till ett litet område vilket ger maximal skärpa. Bläckfiska­rnas utdragna pupiller sprider i stället ljuset så att olika ljusvåglän­gder – färger – träffar näthinnan på olika ställen. Det ger en suddig bild av omvärlden och orsakar ett brytningsf­el som kallas kromatisk aberration. Om du någon gång har fått ögondroppa­r som utvidgar pupillen vid en synundersö­kning, så har du upplevt det virrvarr av färger som utmärker kromatisk aberration.

Enligt de amerikansk­a forskarna är bläckfiska­rnas brytningsf­el själva nyckeln till deras färgseende. Till skillnad från oss kan bläckfiska­r justera avståndet mellan linsen och näthinnan så att ljus med en specifik våglängd – det vill säga en specifik färg – kan träffa mitt i prick på näthinnan. Genom att variera avståndet mellan lins och näthinna kan de sannolikt läsa av färgerna i omgivninge­n – en i taget.

Att tolka omgivninge­ns färger på det här sättet är antagligen ganska krävande och kan därför vara en förklaring till varför bläckfiske­n har ovanligt stora synlober i hjärnan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden