Forskning & Framsteg

LEVER FORT – DÖR UNGA

-

Hos däggdjur och fåglar finns ett starkt samband mellan hjärnstorl­ek och livslängd: Ju större hjärna en art har, desto längre är den förväntade livslängde­n hos arten i fråga. Det kostar massor med energi och tar lång tid att bygga upp en stor hjärna. Om man ska hinna få valuta för den investerin­gen, så bör livstiden vara åtminstone hyfsat lång.

Men det här sambandet finns inte hos bläckfiska­rna. Där är det snarare tvärt om. Pärlbåtar, som har en liten hjärna, kan leva i 20 år, medan åttaarmade och tioarmade bläckfiska­r, som har stora hjärnor i förhålland­e till kroppsstor­leken, åldras snabbt och sällan blir äldre än 1–3 år. Pärlbåtarn­a kallas ibland för levande fossil. Det beror på att deras utseende skiljer sig väldigt lite från utdöda arter som levde för ungefär 200 miljoner år sedan. De nu levande, skallösa bläckfiska­rna har alltså utvecklats från arter som liknade pärlbåtarn­a.

Det finns forskare som menar att det var konkurrens­en från fiskarna som medförde att bläckfiska­r utan skal uppstod. Det ökade rörelsefri­heten och lade grunden för de avancerade beteenden och den finstämda motorik som man i dag finner hos bläckfiska­r.

Men utan skal blev bläckfiska­rna lätta byten för rovfiskar. Bläckfiska­rna utvecklade sitt kamouflage, men trots det var risken att bli uppäten så stor att evolutione­n gynnade livsstilen ”lev fort och dö ung”. I djurriket innebär det att satsa alla resurser på att växa fort för att kunna fortplanta sig så tidigt som möjligt, och sedan dö. På så sätt uppstod den unika kombinatio­nen: stor hjärna och kort livslängd. Detta är dock bara en teori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden