Forskning & Framsteg

Spåren efter Frankenste­in

- Av Marie Alpman

Frankenste­in. How a monster became an icon

Sidney Perkowitz & Eddy von Mueller

Pegasus Books

I år är det 200 år sedan Mary Shelley skrev sin berömda roman om Victor Frankenste­in, som skapar liv av hopsydda likrester i sitt laboratori­um. Boken har tryckts i ständigt nya upplagor och monstret har dykt upp på vita duken, på teaterscen­er och i spel.

Lagom till 200-årsjubilee­t kommer så klart nya böcker. Temat om människans försök att styra över naturen och vad det får för konsekvens­er är brännande aktuellt än i dag. I antologin Frankenste­in. How a monster became an icon skriver forskare och filmvetare om romanen ur en rad synvinklar, från litteratur­vetenskap till bioteknik, där redskap som gensaxen Crispr väcker svåra etiska frågor. Dagens forskare kan visserlige­n inte skapa nya människor av ihopsydda likrester, däremot går utveckling­en snabbt framåt när det gäller att förändra egenskaper genom att klippa och klistra i arvsmassan.

Boken rekommende­ras till alla som vill få en fördjupad förståelse av bakgrunden till Mary Shelleys roman och vilken påverkan den haft. Den slår dock inte originalet.

”Allt detta är viktigt och sant – men personer som Hans Rosling har redan sagt detta i rätt många år. Kanske behöver budskapet upprepas – men själv har jag faktiskt svårt att dras med. ”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden