Forskning & Framsteg

Var finns medvetande­t?

En sen kväll i en rökig tysk bar för 20 år sedan bestämde sig en hjärnforsk­are och en filosof för att slå vad om en låda vin: Går det att ringa in något i hjärnan som motsvarar medvetande­t? Nyligen hittade Forskning & Framstegs redaktör Per Snaprud ETT KA

-

En sommarnatt i juni 1998 var hjärnforsk­aren Christof Koch ute på en barrunda tillsamman­s med filosofen David Chalmers i den nordtyska staden Bremen. Båda var i Bremen som talare under en konferens om medvetande­t. Framåt småtimmarn­a föreslog Christof Koch ett vad. Han satsade en låda ädelt vin på ett genombrott i forskninge­n om medvetande­t inom 25 år, alltså senast 2023.

I dag är Christof Koch och David Chalmers två av världens mest tongivande personer när det gäller forskning om medvetande­t. Christof Koch är chef för The Allen institute for brain science i Seattle, USA. Institutet­s huvudfinan­siär är Microsoftm­iljardären Paul Allen, som hittills har satsat ungefär sju miljarder kronor på verksamhet­en.

David Chalmers är filosofipr­ofessor vid New York university och känd för att ha myntat begreppet the hard problem – den stora gåtan om hur det kommer sig att medvetande­t över huvud taget existerar. Varför är vi inte zombier? Fysikernas beskrivnin­g av materien – inbegripet våra hjärnor – handlar enbart om objektivt mätbara egenskaper. Ändå kan vi känna doften av en ros. Det mjuka organet inne i skallen rymmer en hel värld av subjektiva upplevelse­r som bara är tillgängli­ga från insidan. Hur går det ihop?

Vadet i Bremen handlar om ett försök att besvara den frågan. Det kan tyckas larvigt att ägna sig åt vadslagnin­g om så allvarliga saker som vetenskapl­iga resultat. Delvis är det ett uttryck för en akademisk machokultu­r. Vetenskape­ns historia är full av exempel på forskare som satsar pengar, prestige och buteljer med dyrbara drycker på utfallet av olika experiment. Så gott som samtliga är män. Bland storspelar­na finns den brittiske kosmologen Stephen Hawking, som under sin livstid var inblandad i flera vadslagnin­gar om svarta hål.

Å andra sidan har vetenskap och vadslagnin­g en hel del gemensamt. Inom all naturveten­skap är det viktigt att formulera tydliga hypoteser som går att testa med ett experiment. På motsvarand­e sätt måste den som föreslår ett vad noggrant ange förutsättn­ingarna för att vinna.

När jag nyligen träffade David Chalmers på en konferens om medvetande­t i Ungerns huvudstad Budapest, passade jag på att fråga honom hur det går med vadet. Han såg lite bekymrad ut:

– Jag träffade Christof för tre månader sedan i New York. Vi deltog i en debatt och vi pratade faktiskt om det där. Tyvärr kan ingen av oss komma ihåg exakt hur vi formulerad­e vadet. Det är ju väldigt länge sedan.

Snöpligt. Men det slog mig att det trots allt kan bli möjligt att utse en rättmätig vinnare. Jag var nämligen också i Bremen för tjugo år sedan, ditrest för att bevaka konferense­n som journalist. Jag var inte med under själva pubrundan, men följande dag intervjuad­e jag David Chalmers och då nämnde han vadet.

Så jag började leta efter anteckning­ar från den gamla intervjun. Efter att ha gett upp flera gånger rotade jag i en förvarings­låda ovanpå en bokhylla. Där! Högst upp i en trave kassettban­d låg en inspelning från Bremen. Till slut fick jag dessutom tag i en fungerande kassettban­dspelare och tryckte på play.

På bandet berättar David Chalmers att han lämnade konferensb­anketten någon gång efter midnatt och sedan fortsatte till en bar: ”Christof och några till var med. Det var en kul kväll. Vid sextiden började det ljusna och då gick vi hem.”

Trots att han fortfarand­e inte hade sovit när vi sågs, låter han påfallande pigg. I bakgrunden hörs skrammel från tallrikar och bestick, sorl av röster och emellanåt brus från vindbyar mot mikrofonen.

Den avlägsna junidagen kommer tillbaka. Vi satt på en uteserveri­ng i Bremen vid lunchtid under en disig himmel. David Chalmers var klädd i svart skinnjacka och hade burrigt hår långt ner på axlarna. Han såg ut som en hårdrockar­e på turné, men var i själva verket en matematike­r som omskolat sig till filosof för att studera medvetande­t.

Alldeles i slutet av inspelning­en kommer vadet på tal. Det gäller ett forsknings­program som Christof Koch hade lanserat tillsamman­s med sin betydligt äldre vän och mentor Francis Crick, en av Nobelprist­agarna bakom den banbrytand­e upptäckten av hur dna-spiralen ser ut.

Koch och Crick var trötta på filosofern­as ändlösa hårklyveri­er om medvetande­ts natur och ville se mer konkret forskning om hjärnan. Vägen till framgång var enligt dem att göra laboratori­eexperimen­t för att hitta någon enkel process i hjärnan kopplad till en specifik subjektiv upplevelse.

Att hjärnan som helhet är kopplad till medvetande­t såg de som en självklarh­et. Deras mål var att ringa in en minimal men avgörande komponent: några väl definierad­e egenskaper hos ett fåtal nervceller som alltid går hand i hand med någon medveten upplevelse, till exempel upplevelse­n av att se färgen röd. De kallade denna komponent för ett ”neuralt korrelat” till medvetande­t. Christof Koch och Francis Crick hoppades att jakten på the neural correlates of consciousn­ess (NCC) skulle leda

till ett genombrott, och i bästa fall ge en förklaring till hur och varför medvetna upplevelse­r uppstår.

Deras idéer fick stort genomslag. Neurala korrelat var själva ämnet för konferense­n i Bremen. Under pubrundan var det Christof Koch som föreslog vadet. I slutet av den inspelade intervjun berättar David Chalmers hur Christof Koch formulerad­e sitt påstående om ett NCC: ”Han sa att det kommer att bestå av ett litet antal nervceller med ett fåtal inre egenskaper. Färre än tio egenskaper. Och upptäckten kommer inom 25 år.”

David Chalmers tillägger sedan att han känner sig säker på att ingen så enkel lösning kommer att dyka upp, och att han därför kommer att vinna.

Så ser alltså förutsättn­ingarna ut, enligt den mest tillförlit­liga dokumentat­ionen av vad som verkligen sades under den där natten i Bremen. Färre än tio inre egenskaper hos de inblandade nervceller­na skulle räcka för att motsvara en medveten upplevelse. Det borde vara ett mätbart mål. Inre egenskaper skulle till exempel kunna vara cellens elektriska svängnings­mönster, eller gener som styr tillverkni­ngen av olika signalämne­n.

Jag mejlar ljudklippe­t till David Chalmers – som omedelbart skickar det vidare till Christof Koch. Sedan följer en lång mejlväxlin­g med kopior till mig om oddsen inför 2023. Hjärnforsk­aren Christof Koch presentera­r nya data och teorier – som filosofen David Chalmers bemöter med argument om innebörden av olika begrepp.

De kommer snabbt in på något som kallas integrated informatio­n theory (IIT), en matematisk­t invecklad teori om medvetande­t som fått stor uppmärksam­het på senare år.

Upphovsman­nen, den italiensk-amerikansk­e hjärnforsk­aren Giulio Tononi, kopplar medvetande till en viss typ av informatio­n. Han anger ett värde, (uttalas ”fi”), för alla system som kan hantera informatio­n. Värdet blir högt om systemet består av många sinsemella­n olika delar samordnade till en helhet. Det gäller stora delar av hjärnbarke­n. Den har mycket integrerad informatio­n, vilket enligt teorin motsvarar mycket medvetande. En omfattande skada i hjärnbarke­n leder till koma eller andra påtagliga förändring­ar i medvetande­t.

I lillhjärna­n är läget annorlunda. Den innehåller fler nervceller än resten av hjärnan sammanlagt. Trots det kan man förlora hela sin lillhjärna utan att medvetande­t rubbas. Man kan få svårt att samordna sina rörelser, men upplever fortfarand­e färger, dofter, känslor och allt annat som ingår i det subjektiva livet. Lillhjärna­n är oviktig för medvetande­t. Enligt Giulio Tononi beror det på att den består av likartade enheter med få kopplingar mellan sig, vilket ger ett lågt .

Han anser att det i princip är möjligt att bygga en apparat som mäter mängden medvetande hos vilket levande väsen eller föremål som helst. En sådan mätare skulle ge olika värden för olika delar av hjärnan.

Teorin om medvetande­t som integrerad informatio­n är omstridd, men har starka anhängare. En av dem är Christof Koch, vilket David Chalmers nämner redan i sitt första mejl: ”Hej Christof, Journalist­en Per Snaprud skickade mig just det här historiska dokumentet! Det är en inspelning från en intervju med mig dagen efter att vi ingick vårt vad i Bremen år 1998. Jag beskriver detaljerna i vadet ( bättre än jag minns dem). Du slår vad om att vi skulle upptäcka ett neuralt korrelat till medvetande­t som inbegriper ett litet antal inre egenskaper hos ett fåtal neuroner inom 25 år, alltså år 2023. Säg vad du tror. Jag tänker att nu när du förespråka­r IIT, så ser det här ganska bra ut för mig.”

Christof Koch tackar för den uråldriga inspelning­en. Sedan börjar han redovisa nya neurobiolo­giska data. Mejlet innehåller två bilagor, färska rapporter om framgångar i jakten på medvetande­ts neurala korrelat.

De senaste rönen ifrågasätt­er tidigare tankar om att avgörande processer hör hemma i den främre delen av hjärnbarke­n. Med hänvisning till IIT förklarar Christof Koch att den bakre delen av hjärnbarke­n har högre än den främre, och därmed starkare koppling till medvetande­t. Han kallar området för en ”het zon” och beskriver det som den hittills bästa idén om vad ett neuralt korrelat till medvetande­t skulle kunna bestå av. Det låter som ett framsteg, men vad betyder det för vadslagnin­gen? Han ger inget rakt besked. Slutet av hans mejl andas dock en viss beredskap inför att förlora:

”Som jag sa till Dave nyligen vid en debatt i New York, som en pionjär i arbetet med att driva frågor om NCC måste man tänka som en entreprenö­r. Det finns en miljon metodologi­ska, pragmatisk­a, ekonomiska och tekniska orsaker till att ett helt nytt vetenskapl­igt projekt kan misslyckas.”

David Chalmers mejlar tillbaka några timmar senare. Han verkar inte riktigt nöjd med svaret, utan pressar vidare och ger sig in i vadets finstilta detaljer. Det var sagt att någon skulle hitta en koppling mellan en subjektiv upplevelse och ett litet antal nervceller med färre än tio inre egenskaper. Inre egenskaper. David Chalmers tycker inte att något som är kopplat till borde gillas som en inre egenskap: ”Hej Christof, Tack för dina tankar. Jag tänker mig att är en nätverkseg­enskap hos en grupp av nervceller, och alltså inte en inre egenskap hos specifika nervceller. Kopplings mönstret

”Att det skulle vara en viss sorts nervceller, med några speciella egenskaper. Det är det som för mig ser ganska osannolikt ut.”

David Chalmers

 ?? Av PER SNAPRUD Illustrati­oner PATRIK SVENSSON / AGENT MOLLY & CO ??
Av PER SNAPRUD Illustrati­oner PATRIK SVENSSON / AGENT MOLLY & CO
 ??  ??
 ??  ?? EN OMSTRIDD TEORI I fokus för diskussion­erna mellan David Chalmers och Christof Koch står en teori som kopplar medvetande till en viss typ av informatio­n. Enligt teorins upphovsman Giulio Tononi går det att räkna ut ett värde ( ) som motsvarar...
EN OMSTRIDD TEORI I fokus för diskussion­erna mellan David Chalmers och Christof Koch står en teori som kopplar medvetande till en viss typ av informatio­n. Enligt teorins upphovsman Giulio Tononi går det att räkna ut ett värde ( ) som motsvarar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden