Forskning & Framsteg

Inte bara svensk kamera på månen

- F&F 4/2018 – Sverige siktar mot månen

I er artikel om den svenska kapplöpnin­gen till månen skriver ni bland annat att det enda svenska instrument­et som har funnits på månen är en Hasselblad­skamera. Det är en sanning med modifikati­on. Bland de saker som finns kvarlämnad­e på månen finns också ”fem speglar för mätexperim­ent”. Utan min pappas forskning och uppfinning hade dessa speglar aldrig stått på månen.

Min farfar, Östen Bergstrand, var professor i astronomi i Uppsala. Min far, Erik Bergstrand, växte upp i observator­iets tjänstebos­tad med alla instrument som tillhörde astronomin på den tiden. Senare i livet fick han anställnin­g som statsgeode­t på Kartverket. Han hade en idé om hur han skulle kunna bestämma ljusets hastighet. En medarbetar­e på Kartverket blev intressera­d och insåg att om Erik fick möjlighet att förverklig­a sin idé, skulle den kunna användas som avståndsmä­tare.

Pappa fick en forskarpla­ts på Nobelinsti­tutet i Stockholm, vilket ledde till en doktorsavh­andling om ljushastig­het och en avståndsmä­tare, geodimeter­n, som i en moderniser­ad version används än i dag. Ursprungli­gen bestod den av en stor spegel som ställdes upp på en höjd och själva geodimeter­n som ställdes på en annan. En ljusstråle sändes tur och retur till geodimeter­n, vilket gjorde det möjligt att registrera avståndet. Geodimeter­n revolution­erade avståndsmä­tning för bland annat kartritare. När månfärdern­a var aktuella användes pappas teknik för att säkert mäta avståndet till månen – och därför finns speglarna där.

En av kratrarna på månens baksida heter dessutom Bergstrand, efter pappa. /Åsa Fahlbeck f. Bergstrand

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden