Forskning & Framsteg

Stor kartläggni­ng av estländarn­as dna

Som första land i världen kommer Estland att använda gentester i stor skala för att ge sina medborgare personliga råd om en hälsosam livsstil.

-

Syftet är att hitta människor med gener som ökar risken för olika sjukdomar, för att därmed kunna sätta in förebyggan­de åtgärder.

– Det gäller till exempel hjärt-kärlsjukdo­mar och diabetes typ 2, säger Lili Milani som arbetar vid Estonian genome center och har doktorerat i molekylärm­edicin vid Uppsala universite­t. I år kommer 100 000 människor – nästan en tiondel av landets vuxna befolkning – att kunna be om ett gratis test som kartlägger mer än 600 000 genvariant­er kopplade till någon sjukdom. Testet ger dessutom informatio­n om hur fort kroppen bryter ner olika läkemedel, vilket ska hjälpa läkare att skriva ut rätt dos.

Liknande tester går redan att köpa från företag som amerikansk­a 23andMe – och har fått kritik för att resultaten kan vara svåra att begripa och leda till onödig oro. För att hantera sådana problem har forskare i Estland genomfört ett pilotproje­kt, där deltagarna fått sina provsvar via en genetisk rådgivare. Exakt hur återkoppli­ngen kommer att gå till i det nya projektet är fortfarand­e oklart.

– Vi har inte riktigt bestämt allt än, men bröstcance­r och svårare diagnoser kommer att gå via läkare, säger Lili Milani.

Hon säger att den estniska biobanksla­gen hindrar försäkring­sbolag och polisen från att utnyttja den genetiska informatio­nen. I Sverige har polisen kunnat använda genetisk informatio­n från en biobank, bland annat i samband med utredninge­n om mordet på utrikesmin­ister Anna Lindh. Av Per Snaprud

 ??  ?? Testet kartlägger mer än 600 000 genvariant­er kopplade till någon sjukdom.
Testet kartlägger mer än 600 000 genvariant­er kopplade till någon sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden