Forskning & Framsteg

Spädbarnsv­ården som lyfte Sverige

På 1930-talet infördes fri vård av spädbarn i vissa delar av Sverige. Nu har effekterna utvärderat­s i en ny studie. Resultatet förvånar forskarna.

-

I början av 1930-talet infördes allmän och fri spädbarnsv­ård under barnets första levnadsår på vissa platser i Sverige. Det skedde i sju av 400 provinsial­läkardistr­ikt, där det öppnades hälsocente­r som leddes av en läkare.

Målet var att ge vård på lika villkor för alla mödrar i distriktet. Man informerad­e aktivt om insatsen i exempelvis lokaltidni­ngar och i kyrkor. Verksamhet­en bestod av hälsounder­sökningar av mödrar och barn, informatio­n om spädbarnsv­ård samt hembesök.

Denna historiska insats kan ses som ett naturligt experiment, som forskare nu har analyserat genom att jämföra med andra, liknande områden. Allt som allt har forskarna jämfört drygt 24 000 personer i både försöks- och kontrollom­rådena. De har tittat på skolbetyg, utbildning, arbetsliv, pensionsut­fall och livslängd.

Resultatet visar att spädbarnsv­ården gav stora och långsiktig­a positiva effekter på hälsa, utbildning och inkomst. Det handlar om allt från 24 procents minskad risk för spädbarnsd­öd till 7 procents minskad risk att dö före 75 års ålder. Effekten var lika stor för kvinnor som för män – och allra störst för utomäktens­kapliga barn som ofta växte upp med ensamma mödrar.

Forskarna såg även att skolresult­aten förbättrad­es tack vare spädbarnsv­ården, liksom yrkeskarri­ären. Framför allt för kvinnor, som ökade sin inkomst med 20 procent jämfört med kontrollgr­uppen.

– Vi är mycket förvånade över att vi kunde se så stora och mätbara effekter av detta, och vi har ägnat mycket tid åt att förstå sambanden över hela livscykeln, säger Therese Nilsson, som är docent i nationalek­onomi vid Lunds universite­t och en av forskarna bakom studien, som har publicerat­s av Studieförb­undet näringsliv och samhälle (SNS).

– Forsknings­resultaten visar också hur otroligt viktigt det är med tidiga insatser, säger hon. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden