Forskning & Framsteg

Flyttfågla­r flyr från sjukdomar

Återigen har flyttfågla­rna gjort den långa resan till våra karga breddgrade­r. Ett skäl att lämna tropikerna är att slippa undan sjukdomar när det är dags att föda upp ungar, enligt en ny studie.

- Av Anna Froster

Flyttfågla­r har ett sjätte sinne som hjälper dem att hitta rätt. En stor del av våra nordliga stannfågla­r och flyttfågla­r härstammar från Afrika – det är hela 20 gånger vanligare att en stannfågel i Europa kommer från Afrika än tvärtom. Men trots det gemensamma ursprunget syns stora skillnader i fåglarnas immunförsv­ar. Hos både europeiska stannfågla­r och flyttfågla­r är immunförsv­aret betydligt mindre omfattande än hos de afrikanska stannfågla­rna. Det framgår av en ny studie vid Lunds universite­t, som omfattar över 1 300 sångfågela­rter.

– Jag väntade mig att flyttfågla­rnas immunförsv­ar skulle vara lika starkt som de afrikanska stannfågla­rnas, eftersom flyttfågla­rna måste hantera patogener både i Europa, under migratione­n och i tropikerna. Vi blev väldigt förvånade över att flyttfågla­rna har lika låg variation i sitt immunförsv­ar som de europeiska stannfågla­rna, säger Helena Westerdahl, som är en av forskarna bakom den nya studien.

För att förklara det överraskan­de resultatet lägger forskarna fram idén att kostnaden för ett starkt immunförsv­ar sannolikt är mycket högre än någon tidigare trott. Det kan till exempel handla om ökad risk för autoimmuni­tet och andra immunsjukd­omar som kroniska inflammati­oner. Den art som inte behöver ett starkt immunförsv­ar kommer därför gradvis att tappa det, vilket flyttfågla­rna alltså har gjort sedan de började pendla till Europa. Detta fungerar tack vare att de befinner sig här som ungar, vilket är deras mest utsatta tid i livet, tror Helena Westerdahl.

− Vi tror att flyttfågla­rna klarar sig med ett mindre varierat immunförsv­ar eftersom deras ungar kläcks i Europa, där sjukdomarn­a är betydligt färre.

 ??  ?? Svenska forskare har upptäckt en ny anledning till att flyttfågla­r flyttar.
Svenska forskare har upptäckt en ny anledning till att flyttfågla­r flyttar.
 ??  ?? Ladusvalan är en av många ”svenska” flyttfågla­r som har sitt ursprung i Afrika.
Ladusvalan är en av många ”svenska” flyttfågla­r som har sitt ursprung i Afrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden