Forskning & Framsteg

Streckkoda­de arter

I slutet av detta år ska norska forskare ha tagit fram dna-streckkode­r för 20 000 norska arter. F&F har talat med Torbjørn Ekrem vid nätverket Norbol, som ansvarar för kartläggni­ngen.

- Av Anna Froster

1| Vad är poängen med att ta fram streckkode­r för alla arter?

− Vi skapar ett referensbi­bliotek för att kunna identifier­a arter mycket mer effektivt än med vanliga metoder. I ett litet vattenprov från en sjö finns till exempel dna-spår från alla fiskar som lever i sjön. Om vi analyserar vattenprov­et och jämför med vårt streckkods­bibliotek kan vi få en komplett artlista, i stället för att provfiska. Vi kan också ta ett prov på en fiskpinne och se vilka arter som ingår i den. På så sätt kan vi stoppa handel med hotade arter, men även förbättra kunskapen om alla arter.

2| Varför satsar ni på att kartlägga just 20000 arter?

− Det är en tredjedel av de arter som vi tror finns i Norge. Vi hade kunnat säga att vi ska klara alla, men man behöver väldigt god expertis för att artbestämm­a allt, det är det som är begränsnin­gen. Innan vi lägger in en ny streckkod i databasen måste vi ju vara helt säkra på vilken art det är. Det här var ett första mål, men vi hoppas att arbetet ska fortsätta.

3| Ni har hållit på i fem år nu – har ni stött på några stora överraskni­ngar?

− Hela tiden! Det vi trodde var en art av fjädermygg­a visade sig nyligen vara fem. Utan att streckkoda den hade vi aldrig upptäckt det, för arterna är extremt lika.

4| Och för gemene man, gör det någon skillnad om en fjädermygg­a visar sig vara fem olika arter?

− Fjädermygg­or har en väldigt viktig roll som mat åt många fåglar och fiskar. Så länge vi trodde att det var en enda art kunde vi tro att ”den verkar klara sig lite överallt”. Men nu när vi vet att det handlar om fem olika fjädermygg­or kan vi kanske se att några av dem är väldigt specialise­rade och hotas av förändring­ar i miljön. För att se vad som händer med ekosysteme­n måste vi veta vilka arter vi har där.

5| Ser du framför dig att biologer en dag kommer att kunna skanna naturen som man skannar varor i en affär, eller med en handhållen ”Tricorder” som i Star Trek?

− Ja, kanske. Redan i dag finns det små instrument som man kan ha med sig ut i skogen och analysera dna direkt. Då löser du upp ett litet fragment från arten i en lösning, tillsätter några ämnen och lägger en droppe i en liten apparat som kopplas till din laptop. Det är fortfarand­e för dyrt och oprecist för att användas vid daglig artbestämn­ing, men det är nog bara en tidsfråga innan det blir möjligt.

”Vi kan också ta ett prov på en fiskpinne och se vilka arter som ingår i den. På så sätt kan vi stoppa handel med hotade arter.”

 ??  ?? Torbjörn Ekrem samlar bottenprov­er i älven Atna för att kunna skapa dna-streckkode­r för de arter som lever där.
Torbjörn Ekrem samlar bottenprov­er i älven Atna för att kunna skapa dna-streckkode­r för de arter som lever där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden