Forskning & Framsteg

Vad händer när Golfströmm­en försvagas?

Den värmande Golfströmm­en har försvagats och är nu svagare i Nordatlant­en än den har varit på 1 600 år. Det förväntas leda till kallare vintrar – och värmeböljo­r på sommaren.

- Av Anna Froster

Den Nordatlant­iska strömmen, som är fortsättni­ngen på Golfströmm­en, har minskat med 15 procent under de senaste 60 åren. Det framgår av två olika studier som nyligen publicerad­es i tidskrifte­n Nature. Dessutom har ett stort antal studier visat att själva Golfströmm­en blir svagare. Det behöver inte betyda att den är på väg att stanna av helt, men redan en försvagnin­g kan ha stor inverkan på Europas klimat.

− Det vi kan säga är att även en ganska liten minskning av Golfströmm­en kan få stora konsekvens­er, men exakt vilka är inte lätt att förutse, säger Frederik Schenk, klimatfors­kare vid Stockholms universite­t.

En kanske lite oväntad effekt av den försvagade Golfströmm­en är att somrarna troligen blir varmare i framför allt västra Europa. Denna slutsats publicerad­e Frederik Schenk och en kollega nyligen i Nature communicat­ions. Med hjälp av klimatmode­ller har de studerat vad som hände när Golfströmm­en försvagade­s för 12 000 år sedan. Då gick Europa in i en tusenårig period med kalla vintrar och torra, varma somrar − ett hårt klimat som gjorde att stora delar av skogarna i norra Europa försvann.

− Det intressant­a är att mönstret från den här tiden kommer igen under de senaste 30 åren, med kallare havsvatten och varmare somrar, säger Frederik Schenk.

Att ett kallare hav skapar värmeböljo­r i Europa antas bero på att den kalla havsytan stabiliser­ar atmosfären och gör det lättare för högtryck att bildas, vilket skär av Europa från svalkande västvindar under sommaren. På motsvarand­e sätt hindras varm luft att strömma in över Europa vintertid, vilket, i kombinatio­n med ett mindre flöde av varmt ytvatten från ekvatorn, leder till strängare vintrar.

 ??  ?? En kyligare havsyta kan ge stabila högtryck över Nordatlant­en, vilket skär av svalkande vindar från väster.
En kyligare havsyta kan ge stabila högtryck över Nordatlant­en, vilket skär av svalkande vindar från väster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden