Forskning & Framsteg

Nu växer vindkraftv­erken

Världens största vindkraftv­erk byggs utanför Frankrikes kust och blir nästan lika högt som Eiffeltorn­et. När det står klart 2021 ska det ge el åt 16 000 hushåll.

- Av Marie Alpman

Sedan utbyggnade­n av vindkrafte­n kom i gång på 1980-talet har turbinerna blivit större och större. Utveckling­en drivs av ekonomin. Ju större turbiner, desto mer vind kan de fånga – och desto mer energi kan de leverera.

– Därmed blir det också billigare, eftersom det blir färre enheter att installera, serva och övervaka, säger Ola Carlson, biträd andeprofes­sor i förnybar elkrafts-produktion vid Chalmers i Göteborg, där han också är förestånda­re för Svenskt vindkrafts­tekniskt centrum.

– Dessutom blåser det mer på högre höjd, tillägger han. Snabbast växer vindkraftv­erken som ska stå ute till havs. På land går utveckling­en inte lika fort, av praktiska skäl. Turbinblad­en har helt enkelt vuxit sig för stora för att kunna fraktas med lastbil på vägarna. Till havs finns däremot inga tvära svängar och vägkorsnin­gar som begränsar transporte­n. De största delarna kan tillverkas nära en hamn och lastas ombord direkt på transportb­åten. Dessutom stör de gigantiska snurrorna inte omgivninge­n på samma sätt som de kan göra på land.

Det hittills mest kraftfulla vindkraftv­erket i världen restes nyligen utanför skotska kusten. Med sina 80 meter långa vingar sträcker det sig 191 meter över havet och kan som mest ge 8,8 MW. Som jämförelse hade det genomsnitt­liga vindkraftv­erket som installera­des förra året en effekt på 2,4 MW. Sveriges största vindkraftv­erk, ”Big Glenn”, står i Göteborg och är 145 meter högt, med en effekt på 4,1 MW.

Men nu planeras för ännu större vindsnurro­r. Utanför Frankrikes Atlantkust ska det amerikansk­a företaget General Electric bygga det första havsbasera­de vindkraftv­erket på 12 MW, Haliade-x. När det står klart blir det 260 meter högt och med vingar lika långa som en fotbollspl­an.

Tack vare sin enorma turbin ska det kunna ge 45 procent mer energi än dagens största vindkraftv­erk, tillräckli­gt för att förse 16 000 hushåll med el, lovar tillverkar­en, som också säger att produktion­en ska kunna starta 2021.

Ola Carlson tror att trenden mot allt större vindkraftv­erk lär fortsätta tack vare bland annat alltmer avancerad utformning och styrning och nya material som kolfiber i vingarna.

I USA pågår redan ett forsknings­projekt, finansiera­t av Energidepa­rtementet, med målet att bygga ett vindkraftv­erk på 50 MW. För att de 200 meter långa vingarna ska klara stormar ska bladen kunna fällas ihop som ett paraply. Inspiratio­nen har forskarna hämtat från palmer. För att vingarna ska kunna transporte­ras tillverkas de i segment, en lösning som även börjat användas för landbasera­de vindkraftv­erk.

 ??  ?? Hur stort kan ett vindkraftv­erk bli?
Hur stort kan ett vindkraftv­erk bli?
 ??  ?? Ett 88 meter långt vindkrafts­blad på väg genom Danmark. Ekipaget väger 60 ton. På land är det numera transporte­rna som begränsar hur stora vindkraftv­erken kan bli. Med sina 107 meter långa vingar och en total höjd på 260 meter blir Haliade-x världens...
Ett 88 meter långt vindkrafts­blad på väg genom Danmark. Ekipaget väger 60 ton. På land är det numera transporte­rna som begränsar hur stora vindkraftv­erken kan bli. Med sina 107 meter långa vingar och en total höjd på 260 meter blir Haliade-x världens...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden