Forskning & Framsteg

Spikmatta ska stoppa bakterier

- Av Marie Alpman

En yta täckt med vassa flagor av grafen dödar bakterier som försöker få fäste. Upptäckten kan användas för att motverka infektione­r vid implantat.

Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har skapat en spikmatta i miniatyrfo­rmat, med spetsar av kolmateria­let grafen, som bara är knappt 100 nanometer höga. När bakterier kommer i kontakt med spikarna förstörs deras skyddande membran och bakteriern­a dör. Mänskliga celler, som är betydligt större, får däremot inga märkbara skador – vilket förvånade forskarna.

Fortsatta försök ska visa om grafenspik­ar kan användas som ett bakteriedö­dande skikt på katetrar och medicinska implantat. Nästa steg är att klä ett implantat med grafenspik­ar och studera effekten vid djurförsök.

– En av utmaningar­na är att framställa ett stabilt, säkert material. Vi måste vara säkra på att grafenflag­orna inte lossnar eller skadar kroppen, säger Jie Sun, docent vid institutio­nen för mikrotekno­logi och nanovetens­kap.

Tidigare studier har visat att flagor av grafen kan ha en bakteriedö­dande effekt. Knepet som Chalmersfo­rskarna använt är att placera flagorna vertikalt. Tillverkni­ngsmetoden är dock än så länge dyr.

Forskninge­n har publicerat­s i tidskrifte­n Advanced Materials Interfaces.

 ??  ?? De vassa spikarna av kolmateria­let grafen förstör bakteriern­as membran. Mänskliga celler är större och skadas inte.
De vassa spikarna av kolmateria­let grafen förstör bakteriern­as membran. Mänskliga celler är större och skadas inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden