Forskning & Framsteg

Ström från töjbart tyg

En väska av elektriskt tyg kan driva trådlösa sensorer eller mindre elektronis­ka prylar. En regnskur är inga problem – då genererar väskan ännu mer el.

- Av Marie Alpman

Forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har utvecklat ett tyg som kan användas för att generera el. Tyget består av ledande trådar som vävts ihop med fibrer av en piezoelekt­risk polymer. Piezoelekt­riska material genererar en spänning när de trycks ihop eller dras ut.

– Det är en pålitlig teknik för att konvertera rörelseene­rgi till elektricit­et, säger Anja Lund, forskare i textil elektronik vid Chalmers, som utvecklat det elgenerera­nde tyget tillsamman­s med kollegan Christian Müller.

För att testa tyget lät de forskare vid Textilhögs­kolan i Borås väva ett band som fick ersätta en bit av axelremmen på en väska. När väskan packad med tre kilo böcker gungade upp och ner genererade­s tillräckli­gt med el för att tända en liten lampa.

– Hade vi gjort hela väskan av piezoelekt­riskt tyg hade vi fått ut mer elektricit­et, tillräckli­gt för att kunna driva till exempel trådlösa sensorer, säger Anja Lund.

Att tyg kan generera el har visats tidigare. Unikt för Chalmersfo­rskarnas tyg är att det klarar regn och rusk. Testerna visar till och med att det fungerar bättre när det blir blött.

– Vattnet ökar kontaktyta­n mellan trådarna vilket gör att vi kan få ut lite mer el, säger Anja Lund.

De piezoelekt­riska fibrerna har tillverkat­s genom smältspinn­ing vid forsknings­institutet Swerea IVF. Metoden lämpar sig för produktion i större volymer och forskarna hoppas att det nya tyget ska kunna användas i till exempel bussäten, kläder eller möbler för att fånga energi från vibratione­r och rörelser.

Forskninge­n presentera­s i tidskrifte­n Flexible Electronic­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden