Forskning & Framsteg

Svensk jakt på fler ledtrådar runt Higgs

Sara Strandberg deltar i ett stort forsknings­projekt som ska ge mer kunskap om Higgsparti­keln, den sista pusselbite­n som föll på plats i partikelfy­sikens standardmo­dell.

- Av Anna Davour

I den enorma partikelac­celeratorn LHC i Cern får väteatomkä­rnor – protoner – krocka med varandra med stor energi. Då uppstår många fler sorters partiklar än de som bygger upp atomerna som vi och världen omkring oss består av. Sara Strandberg, lektor i elementarp­artikelfys­ik vid Stockholms universite­t, arbetar med mätningar av de här partiklarn­a, och är mitt uppe i ett stort projekt.

1| Vad går forsknings­projektet ut på?

– Atomkärnor består av protoner och neutroner, som i sin tur i stort sett är uppbyggda av två kvarkar som heter upp- och ned-kvark. Men inuti atomkärnor­na finns det också en sorts kvantmekan­iskt bubbel, där även tyngre elementarp­artiklar uppstår och förintas hela tiden. – Den tyngsta av de elementarp­artiklar vi känner till är toppkvarke­n. En enda toppkvark väger som en hel guldatom. Att toppkvarke­n är så tung skulle kunna betyda att den kan spela en annan roll än andra partiklar i de beräkninga­r vi gör i partikelfy­siken, och att det kan finnas något nytt att upptäcka där.

– Om man skriver ner det matematisk­a uttrycket för Higgsparti­kelns massa ser man att den får väldigt stora bidrag från toppkvarke­n. Om massan beräknas på det här sättet blir Higgsparti­keln väldigt tung, mycket tyngre än den faktiskt är. En lösning skulle kunna vara att utvidga standardmo­dellen med nya partiklar som vi inte har hittat än, och som bidrar på ett sätt som tar ut toppkvarke­ns bidrag. – Ett sätt att göra det kallas supersymme­tri, som ger varje känd partikel en partner. Om toppkvarke­ns supersymme­triska partner ska ta ut toppkvarke­ns bidrag kan det inte vara så stor skillnad mellan deras massor. Och då är den supersymme­triska partnerpar­tikeln inom räckhåll för vad vi kan hitta vid LHC. Därför tycker vi att det är en bra idé att leta efter den.

2| Vad gör du som partikelfy­sik forskare till vardags?

– Det är många olika saker. Vi här i Stockholm ska bidra på alla nivåer, från att underhålla detektorn, till att läsa ut data och kontroller­a kvaliteten, och sedan analysera den för att få fram fysiken. Det handlar också mycket om att samarbeta med mina övriga tretusen experiment­kamrater. På förmiddage­n har amerikaner­na inte vaknat ännu, så då kan jag sitta och jobba med data. På eftermidda­gen är det ofta tel e konferensm­öten.

3| Nu har accelerato­rn LHC varit igång sedan 2008 och den enda stora upptäckten ni har gjort där är Higgsparti­keln. Hur känns läget för partikelfy­siken just nu?

– LHC:S uppgift var att hitta Higgsparti­keln och bekräfta Higgsmekan­ismen, som ger de andra partiklarn­a deras massor. Det har lyckats, så det är ju en oerhörd framgång. Om vi sedan hittar något extra är det en bonus.

– Sedan vet vi att det måste finnas något mer än det vi känner till nu. Det finns så många saker som partikelfy­siken inte kan förklara, till exempel universums mörka materia.

– Genom att leta efter supersymme­trin söker vi igenom data på ett effektivt sätt. Om det finns något nytt i våra data ska vi hitta det, oavsett om det är supersymme­tri eller inte. Det är det jag ser som vår uppgift som experiment a lister.

”Det måste finnas något mer än det vi känner till nu. Det finns så många saker som partikelfy­siken inte kan förklara, till exempel universums mörka materia.”

 ??  ?? ”Vi vet att det måste finnas något mer än det vi känner till.”
”Vi vet att det måste finnas något mer än det vi känner till.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden