Forskning & Framsteg

Klassiskt experiment: jordens omkrets

-

POETISK MATEMATIKE­R

Eratosthen­es (276–194 f.kr.) var en grekisk filosof som ägnade sig åt allt från poesi till matematik. En av hans prestation­er var att mäta jordens omkrets.

FÖRSVINNAN­DE SKUGGOR

Eratosthen­es visste att det varje midsommar inträffade en intressant sak i staden Syene (numera Assuan): Alla skuggor försvann och solen sken rakt ned i brunnarna. Mitt på dagen vid midsommar stod solen alltså i zenit, rakt ovanför huvudet.

MÄTTE SKUGGANS VINKEL

När sommarsols­tånd det var dags för mätte Eratosthen­es skuggan av en lodrät käpp i Alexandria. Skuggan försvann inte helt, som den gjorde i Syene. När den var som allra kortast bildade den en vinkel mot käppen som motsvarar 1/50 av ett helt varv.

AVSTÅNDET MELLAN ALEXANDRIA OCH SYENE

Om solen är så långt ifrån jorden att solstrålar­na kan betraktas som helt parallella, då är det jordens krökning som står för den här skillnaden mellan skuggorna. Alexandria ligger ganska rakt norr om Syene. Är jordens form någorlunda lik ett klot måste alltså avståndet mellan Syene och Alexandria motsvara ungefär 1/50 av hela omkretsen kring jorden.

FEMTIO GÅNGER LÄNGRE

Eratosthen­es mätte avståndet i stadier. Vi vet inte exakt hur lång en stadium var, och eftersom enheterna inte var standardis­erade på den här tiden kan det ha funnits flera olika versioner i bruk samtidigt. Hur som helst tog han reda på att det var 5 000 stadier mellan Syene och Alexandria. Jordens omkrets skulle då vara 250 000 stadier.

GOD PRECISION

De flesta är i dag överens om att Eratosthen­es resultat är inom 10 procent från det rätta svaret.

DAGENS OMKRETS

Numera vet vi att jorden mäter drygt 40 000 kilometer över polerna. Det jämna talet är ingen slump, för ursprungli­gen definierad­es en meter som en tiomiljond­el av avståndet från polen till ekvatorn, enligt den bästa mätningen som fanns tillgängli­g 1798. Mäter man kring ekvatorn blir det lite längre, eftersom jorden inte är ett perfekt klot. Av Anna Davour

 ??  ?? En gåta återstår dock: Eratosthen­es angav enligt uppgift jordens omkrets till 252 000 stadier, alltså 2 000 mer än i den enkla beräkninge­n. Eratosthen­es egen skrift finns inte bevarad, så vi får lita till vad andra säger om saken. Det är tydligt att...
En gåta återstår dock: Eratosthen­es angav enligt uppgift jordens omkrets till 252 000 stadier, alltså 2 000 mer än i den enkla beräkninge­n. Eratosthen­es egen skrift finns inte bevarad, så vi får lita till vad andra säger om saken. Det är tydligt att...
 ??  ??
 ??  ?? Vinkeln mellan käppens ände och dess skugga motsvarade 1/50 av ett helt varv.
Vinkeln mellan käppens ände och dess skugga motsvarade 1/50 av ett helt varv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden