Forskning & Framsteg

Larver fixar biffen

Fluglarver kan förvandla ruttnande sopor till högvärdigt protein och rensa gödsel från salmonella och läkemedels­rester. Men möjlighete­n att utnyttja larverna är än så länge begränsad på grund av en Eu-lagstiftni­ng.

- Av ANNA FROSTER Foto JOHAN MARKLUND

”Att kompostera har varit något för idealister och hippier, men om det blir lönsamt så får det en helt ny kraft.”

Brödbackar­na är fulla av något som liknar fuktig kladdkaka, med en lätt doft av kompost. Efter en stunds tittande går det att urskilja millimeter­stora vita fluglarver som kravlar runt i kakan. Nu gäller det att inte skrynkla ihop näsan, för det här myllret kanske kan hjälpa till att lösa några av mänsklighe­tens stora ödesfrågor – att föda en växande befolkning och göra sig av med växande sopberg.

Första gången som amerikansk vapenfluga nämns i den vetenskapl­iga litteratur­en handlar det om att de kravlade in i underkläde­rna på dassbesöka­re i södra USA år 1930. På landsbygde­n var slutna torrdass en nymodighet som myndighete­rna lanserade för att ersätta öppna varianter, där exkremente­rna dråsade ut på baksidan av dasset. Men de instängda flugsvärma­rna som flög upp när man öppnade dasslocket gjorde sydstatsbo­rna skeptiska till detta moderna påfund. Deras lösning var att hälla diesel i latrintunn­an, vilket effektivt dödade flugorna. Någonstans där skulle man kunna säga att mänsklighe­ten halkade ur kretsloppe­n.

På 1990-talet dök amerikansk vapenfluga upp igen i många vetenskapl­iga tidskrifte­r. Resan tillbaka mot kretsloppe­n hade börjat, och under de senaste tio åren har flugan blivit hett eftertrakt­ad. Nya fluglarvsf­öretag poppar upp över hela jorden, från Kina till Sydafrika och Kanada.

Flugor i underbyxor­na är inget som fluglarvsf­orskaren Cecilia Lalander längtar tillbaka till. Däremot ser hon drömmande ut när hon beskriver hur hönsen gick och pickade i sig larverna från dassen på 1930-talet.

− Det är något sådant vi kämpar för att återskapa nu, att insekter ska få omvandla avfall till protein. Det är deras jobb i naturen.

Vi befinner oss utanför Institutio­nen för energi och teknik på Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, i Uppsala, och Cecilia Lalander öppnar dörren till nästa rum i växthuset. Här tycks luftrören klibba ihop sig när man försöker ta ett djupt andetag. Luften är mättad av ammoniakån­gor. I brödbackar längs alla väggar myllrar larver. De är en vecka äldre än larverna i det första rummet. Nu liknar de långsmala gråsuggor.

− Stick ner handen! säger Cecilia Lalander med sådan entusiasm att det känns svårt att låta bli.

Larvmyllre­t pirrar mellan fingrarna, varmare och varmare ju längre ner handen kommer. Enstaka fruktklist­ermärken är det enda som påminner om att den här pulveriser­ade massan var något helt annat för en vecka sedan. Om man lägger örat mot en av backarna hörs ett ljust smackande sorl av tusentals små munnar och kravlande kroppar. Fluglarver­nas superkraft är deras aptit. På en dag kan de nästan sätta i sig motsvarand­e sin egen vikt. ”Det finns en fluglarv som äter sjukt mycket; du får åka ner till Schweiz och undersöka den.” Detta var en av de första instruktio­nerna Cecilia Lalander fick på sitt nya jobb som forsknings­ingenjör 2011.

Hon och hennes kollega Björn Vinnerås deltog i ett avfallspro­jekt i Ugandas huvudstad Kampala, där stinkande berg av sopor växte mot himlen. Sopplockar­e klev omkring i högarna och tog vara på plast och metaller. Men de ruttnande matrestern­a och gödseln spred bara stank och sjukdomar omkring sig. Uppsalafor­skarna grubblade över ett sätt att göra det organiska avfallet värdefullt, och det var här super-ätarlarver­na kom in. Tänk om de skulle kunna förvandla soporna till djurfoder.

För att citera en reklamvide­o från det kinesiska fluglarvsf­öretaget Unique: Turn trash to cash. Glättig popmusik kompar bilder av stora fabrikshal­lar där kinesiska arbetare skovlar upp

larvmassor med spade. Unique är ett av minst 20 kinesiska fluglarvsf­öretag.

− Att kompostera har varit något för idealister och hippier, men om det blir lönsamt så får det en helt ny kraft, säger Cecilia Lalander.

Avfallspro­blemet blev extra tydligt i Uganda, men egentligen är grunden densamma i Sverige, menar hon.

− Vi rötar mycket av de organiska soporna, men det bygger på subvention­er. I stora delar av Europa hamnar matavfalle­t bara på deponi. Våra livsviktig­a resurser behandlas som gift, och det blir ju giftigt när det mixas med alla andra sopor.

Om ett ton matavfall i stället hamnar i de här brödbackar­na som omger oss på SLU, så blir det till cirka 300 kilo fluglarver på två veckor. Larverna innehåller 40 procent högvärdigt protein som kan bli mat till fiskar, höns eller grisar.

Eller, kunde ha blivit – om inte insekter hade blivit klassifice­rade som ”produktion­sdjur” i EU år 2002. Det var en följd av 1990-talets utbrott av galna ko-sjukan, då reglerna skärptes. För att säkra livsmedels­kedjan fick inga produktion­sdjur matas med andra produktion­sdjur. De galna korna hade utfodrats med benmjöl från nermalda kor och fått i sig ”aggressiva proteiner”, så kallade prioner, som sprider sin felaktiga form till proteinern­a i hela kroppen.

Prioner är ett problem bland idisslare, som kor och får som inte äter larver, men när det handlar om så här allvarliga sjukdomar vill EU vara på den absolut säkra sidan. Grundregel­n är att hålla djurfoder rent från arteget protein, enligt Jordbruksv­erket, vilket man skulle avvika ifrån om fluglarver­na fick äta kycklingkö­tt eller griskött från matavfall och sedan själva bli till foder åt höns eller grisar.

Ännu finns dock inga tecken på att prioner kan spridas genom fluglarver som foder. Cecilia Lalander har lämnat in en forsknings­ansökan om att studera vad som händer med prioner i en fluglarvsk­ompost, men sådan forskning kräver ett högsäkerhe­tslabb. Tills vidare får larverna därför bara vegetarisk kost.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som kretslopps­forskare har Cecilia Lalander en kreativ blick på sopor. En stor del av fluglabbet­s inredning kommer från den container där SLU slänger sina grovsopor.
Som kretslopps­forskare har Cecilia Lalander en kreativ blick på sopor. En stor del av fluglabbet­s inredning kommer från den container där SLU slänger sina grovsopor.
 ??  ?? En fördel med den amerikansk­a vapenfluga­n är att den inte äter något som vuxen. Det innebär att den inte är intressera­d av att surra kring komockor, variga sår och tallrikar med mat.
En fördel med den amerikansk­a vapenfluga­n är att den inte äter något som vuxen. Det innebär att den inte är intressera­d av att surra kring komockor, variga sår och tallrikar med mat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden