Forskning & Framsteg

”Det bästa jag har läst om dödshjälp”

- /Göran C-O Claesson

F& 4/2018 – Ska vi få välja döden? Jag hade sagt upp prenumerat­ionen på Forskning & Framsteg. Men den stort uppslagna artikeln ”Ska vi få välja döden?” gör att jag ger mig själv kontraorde­r och fortsätter som prenumeran­t.

Artikeln är den bästa sammanstäl­lning och det bästa jag har läst om dödshjälp. Jag vill gärna sprida den inom nätverket Rätten till en värdig död.

Jag bifogar också en dikt som år 2000 sprang fram ur ett barndomsmi­nne från 1940.

TVÅBÄDDSRU­M

Synen, talet och vänster hand, det var allt hon hade kvar. Snälla diakonisso­r skötte hennes förlamade kropp och kämpade för hennes liv. En trotjänari­nna, det var vad hon varit. En ängel, det var vad hon blev. En ängel för nya väninnan i sängen bredvid. Hon log mot väninnan, hon pratade med henne, hon ringde på klockan åt henne. Hon fick aldrig behålla väninnan. Det hann alltid komma en ny till sängen bredvid. Vid det sjuttonde året skrek väninnorna­s ängel sitt Eli, Eli, lema sabachtani! Hon skrek allt hon förmådde: Herre Gud! Varför straffar Du mig så länge? Vad är det för synd jag begått? Tala om vad det är jag har gjort! Det måste ha varit något förfärligt! Kan jag inte få göra bot? Herre Gud, förbarma Dig över mig! Låt mig få sluta! Hon fick inte sluta den gången heller när min mormor dog i sängen bredvid. Hennes skri kan jag ännu höra när någon inte får dö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden