Forskning & Framsteg

SÅ SKAPAS KODERNA

-

l Sedan 1990-talet har dna-teknik använts för att identifier­a arter, släktskap och individer. I början av 2000-talet började forskarvär­lden använda en standardis­erad genregion, en plats på dna-strängen som skiljer olika djurarter åt. Detta kallas dna barcoding på engelska, vilket kan översättas till dnast reckkodnin­g.

För att skapa en godkänd och giltig streckkod måste streckkods sekvensen tas fram f rånflera individer som helt säkert tillhör samma art. Varje individ ska dokumenter­as och förvaras på någon publik institutio­n, exempelvis ett museum. Sedan kan den genetiska koden läggas in i en databas som är åtkomlig för alla.

STRECKKODN­ING DRÖJER I SVERIGE

l I Sverige finns än så länge streckkode­r för endast ett par tusen

arter. Det är svårt att få fram en exakt siffra, i brist på samordning. Det svenska nätverket för dna-streckkodn­ing, Swebol, saknar resurser, enligt koordinato­rn Malin Strand på Artdataban­ken. Hon menar att frågan har hamnat mellan flera stolar.

− Det handlar inte direkt om forskning, men det är inte heller direkt tillämpnin­g, enligt de definition­er som olika finansiäre­r hänvisar till. Först och främst är det ett biblioteks­bygge, en infrastruk­tur som många skulle ha nytta av men som ingen vill ansvara för.

Även svenska forskare kan dock få stor nytta av det norska grundarbet­et, för databasern­a med streckkode­r är öppna för alla.

 ??  ?? Nya arter hittas numera oftast i labbet, efter dna-analys.
Nya arter hittas numera oftast i labbet, efter dna-analys.
 ??  ?? Malin Strand är docent i systematik och biodiversi­tet vid SLU och verksam vid Artdataban­ken.
Malin Strand är docent i systematik och biodiversi­tet vid SLU och verksam vid Artdataban­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden