Forskning & Framsteg

Robotar klarar nästan att sätta ihop en Ikea-stol

Forskare i Singapore har lyckats få två robotar att hjälpas åt för att montera stolen Stefan. Än så länge sitter dock inte skruvarna på plats.

-

Att få ihop Ikea-möbler kan vara en stor utmaning för en människa. För robotar är den ännu större – att känna igen de olika delarna, veta hur de ska sitta ihop och sedan hantera själva monteringe­n, vilket kräver fingerfärd­ighet.

En forskargru­pp i Singapore har tagit sig an utmaningen och låtit två robotar samarbeta för att sätta ihop Ikea-stolen Stefan. I stället för händer hade robotarna griparmar med kraftsenso­rer, och en 3D-kamera tjänstgjor­de som öga. Varken robotarna eller kringutrus­tningen specialanp­assades för uppgiften, utan bestod av standardmo­deller avsedda för industrin.

Själva monteringe­n gjordes i tre steg. Först lokalisera­de robotarna de olika delarna. Sedan planerade de hur de olika delarna skulle sättas ihop genom simulering. Slutligen genomförde­s själva monteringe­n.

Totalt tog det 20 minuter för robotarna att lösa uppgiften, varav 9 minuter gick åt till själva monteringe­n.

Svårast var att få robotarna att lyfta den sista stolsidan på plats utan att slå i övriga delar.

– Det krävde exakt koordinera­de rörelser av de bägge robotarmar­na, säger Quang-cuong Pham, en av forskarna bakom projektet, som utförts vid Nanyang technologi­cal university i Singapore och publicerat­s i tidskrifte­n Science Robotics.

Helt färdig är dock inte monteringe­n. Nästa utmaning blir att även få skruvarna på plats.

Även om robotarna planerat och monterat på egen hand så har de fått hjälp av forskarna med att tolka monterings­anvisninge­n.

På sikt ska även detta automatise­ras, hoppas forskarna. Målet är att robotarna själva ska förstå uppgiften genom att titta på monterings­anvisninge­n, få muntliga instruktio­ner eller helt enkelt genom att titta på en färdigmont­erad stol. Av Marie Alpman

Det 24 meter höga tornet ger kraft framåt när det blåser tack vare ”Magnus-effekten”.

 ??  ?? De två robotarna koordinera­r sina rörelser för att foga ihop stolens olika delar. Men än så länge klarar de inte av att skruva i skruvarna.
De två robotarna koordinera­r sina rörelser för att foga ihop stolens olika delar. Men än så länge klarar de inte av att skruva i skruvarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden