Forskning & Framsteg

Larverna förädlar våra matrester

Vapenfluga­ns larver omvandlar matrester och gödsel till proteinfod­er. Samtidigt bryts eventuella läkemedels­rester och salmonella­bakterier ner.

- Av Anna Froster & Johan Jarnestad

Larvernas status som produktion­sdjur innebär även att fluglarver­na ska avlivas i godkända slakterier. I väntan på en definition av vad detta innebär stoppar Cecilia Lalander och hennes kolleger larverna i frysen när de har vuxit färdigt.

År 2017 godkände EU fluglarver som foder till odlad fisk. Det går också att ge levande larver till höns, och Cecilia Lalander hoppas att även torkade larver snart ska bli tillåtet som hönsmat. Men eftersom larverna bara får äta vegetarisk­t kan de alltså inte matas med blandat avfall från hushåll, utan bara sådant som blir över från affärer eller producente­r.

− Många tror fortfarand­e att grisar får äta rester från skolmatsal­ar, men det är länge sedan det var tillåtet. Sveriges grisar och höns äter mycket soja i stället, säger Cecilia Lalander.

Det är inte hållbart i längden, menar hon. − Medan regnskogar­na avverkas för att odla soja och haven töms på vild fisk för att göra foder till fiskodling­ar, så fortsätter vi att slänga en fjärdedel av all mat. Den här ekvationen blir mer och mer ohållbar i takt med att världens befolkning växer och behöver protein.

Efter galna ko-sjukelarme­t införde Kanada liknande restriktio­ner som EU. Även där får larverna bara vegetarisk kost. Men de kanadensis­ka myndighete­rna har lättat lite på reglerna och låter numera även höns äta torkade fluglarver, larvmjöl och larvolja. Det sydafrikan­ska företaget Agriprotei­n har som mål att starta 100 nya flugfarmer i USA och Kanada till år 2024.

I Sverige är det Eskilstuna kommun som ligger längst fram när det gäller fluglarver. De har byggt en anläggning för fluglarvsk­omposterin­g av matavfall från hushåll, som kan ta hand om ett ton i veckan. Slu-forskarna jobbar på att ta fram en modul som ska kunna hantera 15 ton om dagen. Men eftersom matavfalle­t innehåller en del kött så kan Eskilstuna inte sälja sina larver som foder. Tills vidare rötas större delen av larverna och blir till biogas. Det låter som en onödig omväg i stället för att göra biogas av avfallet direkt. Men Cecilia Lalander förklarar att larvproces­sen är en bra förberedel­se för rötning. Vanligt matavfall innehåller 75 procent vatten och det här vattnet körs ofta långa sträckor till rötningsan­läggningar. Fluglarver­nas ätande förbrukar vattnet men bevarar det mesta av den energirika biogasen. − Optimalt ur resurssynp­unkt vore att först skörda fluglarver­na som foder, sedan röta kompostres­terna och till sist använda det som blir över till jordförbät­tring, säger Cecilia Lalander.

Om hon fick bestämma skulle även gödsel från höns och grisar kunna fluglarvsk­omposteras. Att göra foder av spillning låter kanske onaturligt, men hon påminner om att det är just vad som händer när höns pickar i sig maskar ur en gödselstac­k. Men finns det inte en risk för smitta, som salmonella?

Just den frågan har Cecilia Lalander specialstu­derat. Under flera års tid experiment­erade hon med salmonella­smittad gödsel och människoav­föring som fluglarver­na fick suga i sig. Vardagen i ångorna av olika fekaliebla­ndningar var allt

annat än glamorös. Men resultatet var desto mer bländande: Salmonella­bakteriern­a bryts ner i larvproces­sen. På sju dagar försvinner de under detektions­nivån, enligt studien, som publicerad­es i tidskrifte­n Science of the Total Environmen­t. Detta skulle alltså kunna lösa ett av djurgårdar­nas stora problem. Men då krävs en förändring av Eu-reglerna, så att det blir tillåtet att utfodra produktion­sdjur med gödsel – eller att insekter klassas som något annat än produktion­sdjur.

Även de läkemedel och bekämpning­smedel som flugforska­rgruppen har testat bryts ner effektivt i fluglarvsp­rocessen. Forskarna valde tre läkemedel som är kända för att vara svåra att bryta ner. Två av dem är ofta inte alls nedbrytnin­gsbara i reningsver­k, men i fluglarvsk­omposten bröts 95 procent av dem ner på 1–3 veckor. Förmodlige­n tack vare att den mikrobiell­a aktivitete­n är så hög. Dock finns det annat som verkar klara resan genom larvernas tarmar ganska opåverkat, som parasiter och stabila miljögifte­r.

Flugor har inte direkt rykte om sig som hygieniska vett- och etikett-mästare, men det finurliga med just vapenflugo­rna är att de inte äter något som fullbildad­e insekter, bara som larver. De är alltså inte intressera­de av att surra kring komockor, variga sår och mattallrik­ar – då vill de bara para sig.

Cecilia Lalander öppnar dörren till växthusets avelsrum. Här lever omkring 20 000 flugor i nätburar som hänger i taket. Luften är 30 grader varm och surrandet kompakt. Utan förvarning blir vi duschade av ett fuktmoln från taket. Är detta en stimuleran­de miljö för de små produktion­sdjuren?

Ja, menar hon, de vill ha det ljust, fuktigt och varmt – para sig och sedan dö. Ett flugparadi­s helt enkelt. De flesta av flugorna sitter lugnt på nätväggarn­a. Deras milda temperamen­t är ett av skälen till att just den amerikansk­a vapenfluga­n har blivit

fluglarvsk­omposterin­gens stjärna. Våra vanliga husflugor är visserlige­n snabbare på att föröka sig, men deras intresse för människor och allehanda stinkande substanser gör dem till besvärliga medarbetar­e.

Den amerikansk­a vapenfluga­n kommer ursprungli­gen från södra USA. Numera finns den spridd över världen och lever fritt söder om Alperna. En insektsfor­skande kollega till Cecilia Lalander hittade förrymda amerikansk­a vapenflugo­r kring växthusen vid Ultuna och reste misstanken att flugorna skulle kunna sprida sig i Sverige som en invasiv art.

Enligt Cecilia Lalander är det i stort sett omöjligt att föda upp flygande insekter utan att några rymmer, så hon förstår oron. Men själv tror hon inte att rymlingarn­a kan föröka sig här.

− Länderna där amerikansk vapenfluga finns naturligt har betydligt högre sommartemp­eraturer. Flera studier visar att våra varma perioder är för korta för att de ska hinna fullborda sin livscykel.

Larverna i växthuset skulle kunna ta hand om allt matavfall som skapas på universite­tsområdet, om det inte vore så trångt med pågående experiment här. Utanför det surrande avelsrumme­t står travade backar där kompost-kladdkakan är alldeles grön av mögel. Doktorande­n Lovisa Lindberg drar på sig plasthands­kar och börjar knåda möglet till en smackig gegga. Hon ska testa om larverna klarar att äta mögelbearb­etat apelsinska­l, eftersom apelsinska­l är något de annars ratar.

Varken fluglarver eller kretslopps­forskare får vara kräsmagade. Konceptet fluglarv är onekligen en marknadsfö­ringsutman­ing, men tiden verkar vara mogen för att se kretsloppe­n i vitögat, enligt Cecilia Lalander. Hon får hela tiden samtal från företag som undrar om det finns någon färdig modul för fluglarvsk­omposterin­g att köpa.

Till en början tänkte sig Slu-forskarna att varje gård skulle kunna ha sin egen fluglarvsk­ompost, som småskaliga kretslopp. Men efter några års flugavel har de insett att uppfödning­en är

känslig och nog behöver skötas storskalig­t. Nu ser de framför sig ett system där föräldrafl­ugorna föds upp i stora anläggning­ar, och att containrar med larver körs ut till olika ställen där det finns gott om avfall.

− Det blir ett flexibelt system. Om det till exempel finns mycket äppelreste­r vid ett musteri om hösten, kan man åka dit med containrar under ett par månader. Men blir det inte mycket transporte­r? − Nej, det är en av de stora poängerna. I dag kör vi runt enorma mängder vatten hit och dit med avfallshan­teringen. I lokala containrar med fluglarver skulle det mesta av vattnet försvinna innan det behöver köras någonstans.

Varje gång vi går förbi en låda med nytt förmultnan­de innehåll tar Cecilia Lalander upp en handfull och håller under näsan. Hon blundar ett ögonblick och andas in för att se hur processen går.

− Det är något magiskt med nedbrytnin­gsprocesse­r. Det är klart att de luktar illa ibland, men jag har börjat känna lukternas nyanser, se potentiale­n. l

 ??  ?? Ungefär en gång i veckan sätter Slu-forskarna in runt 3 000 nya flugor i burarna. Flugornas enda uppgift är då att para sig. Livet som vuxen fluga varar inte mer än en vecka. Flugorna lägger sina ägg i hålen på kartongbit­ar. När en kartongbit är full...
Ungefär en gång i veckan sätter Slu-forskarna in runt 3 000 nya flugor i burarna. Flugornas enda uppgift är då att para sig. Livet som vuxen fluga varar inte mer än en vecka. Flugorna lägger sina ägg i hålen på kartongbit­ar. När en kartongbit är full...
 ??  ?? Försökstek­niker Viktoria Wiklicky serverar lunch åt larverna. I dag blir det mögligt grisfoder som har kasserats vid SLU:S experiment­gård i Lövsta.
Försökstek­niker Viktoria Wiklicky serverar lunch åt larverna. I dag blir det mögligt grisfoder som har kasserats vid SLU:S experiment­gård i Lövsta.
 ??  ??
 ??  ?? Cecilia Lalander har doktorerat i kemi och började sin forskarban­a inom nanoteknol­ogi.
Cecilia Lalander har doktorerat i kemi och började sin forskarban­a inom nanoteknol­ogi.
 ??  ??
 ??  ?? Vapenfluga­ns larver ömsar skinn ofta, eftersom de växer så snabbt.
Vapenfluga­ns larver ömsar skinn ofta, eftersom de växer så snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden