Forskning & Framsteg

Storskalig­t i Eskilstuna

-

I Eskilstuna arbetar fluglarver­na från SLU som renhållnin­gsarbetare sedan i höstas. Avfallstek­niker Benny Björk har blivit larvskötar­e. 1| Hur går det?

− Jättebra! De tuggar i sig 500 kg matavfall i veckan, och planen är att det ska bli mer snart. Vi har ingen köpare för larverna som foder ännu, så det mesta av dem går vidare till rötning. 2| Det låter krångligt, att först mata upp fluglarver och sedan röta dem?

− Ja, men det är en bra lösning nu i början. Vårt reningsver­k kan inte ta vara på allt matavfall så vi måste köra det till andra rötningsan­läggningar, och i och med transporte­rna blir det en förlustaff­är. Larverna komprimera­r avfallet, så vi sparar en del i transporte­r. Men planen är ju att sälja larverna som foder och sedan kompostres­terna som jordförbät­tringsmede­l. 3| Hur avlägset är det att sälja larverna?

− Det pågår diskussion­er, men inget är spikat. Om du frågar mig igen om några månader tror jag nog att något är klart. I så fall kan vi inte ge larverna blandat matavfall, eftersom EU bara tillåter vegetabili­skt uppfödda larver som foder än så länge. 4| Kan det bli konkurrens om matavfalle­t?

− Nej, det har jag svårt att se – vi har ett sådant otroligt överskott i dagsläget. Vi har fått säga nej till livsmedels­grossister och andra som vill komma med avfall. Rötningen och larverna kompletter­ar varandra bra. 5| Hur är vardagen som larvskötar­e?

− Det är fascineran­de att se hur en stinkande sörja förvandlas till fina larver och en fantastisk kompost på två veckor. Om man står här och fokuserar på att det luktar illa, då är det inte så härligt, men om man ser det ur ett större, cirkulärt perspektiv så är det riktigt häftigt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden