Forskning & Framsteg

HAN UPPFANN GROGGEN

-

l Ursprungsg­roggen är uppkallad av amiral Edward Vernon (1684–1757). Han brukade kallas Old grog av sina sjömän eftersom han ofta bar en kappa av grogram, ett material tillverkat av silke och ull.

Redan 1740 förordade han att sjömännens romranson skulle spädas ut med vatten och gärna även med socker och pressad citrusfruk­t för att göra drycken mer välsmakand­e.

Uppgiftern­a om mängden och proportion­erna på den grogg som reglemente­rades 1795 varierar. Men detta är ett ungefärlig­t recept: l 14 cl mörk rom l 4 dl vatten l en matsked pressad citrusfruk­t, vanligen citron l en matsked brunt socker Denna grogg serverades två gånger om dagen till alla ombord, utom till dem som var sjukskrivn­a (vilket var ett effektivt sätt att minska antalet simulanter). Den första serverades strax före lunch och den andra sent på eftermidda­gen. Detta var även ett sätt att göra det ofta unkna dricksvatt­net mer aptitligt.

Groggen avskaffade­s i brittiska flottan först 1970 – men redan i början av 1800-talet började mängden rom successivt minskas.

Den ursprungli­ga groggens närmsta motsvarigh­et i dag är faktiskt daquiri eller mojito, vars grundrecep­t bygger på kombinatio­nen av just rom, citron/lime och socker.

Originalgr­oggen kan beskrivas som söt, blaskig och läskande, enligt en subjektiv redaktione­ll bedömning. Kanske inget man skulle bjuda middagsgäs­ter på i dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden