Forskning & Framsteg

ATTOSEKUND­PULSER LÖSER ATOMGÅTA

-

l Med hjälp av sina attosekund­pulser har Anne L’huillier och hennes forskargru­pp kunnat detaljstud­era en typ av elektronex­periment som hade stor betydelse när den moderna fysiken växte fram.

Under 1800-talet upptäcktes att ljus som lyser på ett material kan få elektroner att lossna från sina atomer och ge sig till känna som en elektrisk signal. Det kallas för den fotoelektr­iska effekten. Men om ljuset har fel färg spelar det ingen roll hur mycket man ökar styrkan – elektroner­na stannar ändå envist kvar. Det var en av fysikens stora gåtor kring år 1900.

Albert Einstein tog sig an frågan och kom fram till att ljus inte uppför sig som en vågrörelse när det växelverka­r med elektroner. I stället är ljuset uppdelat i enskilda energipake­t, ljuspartik­lar, som vi kallar för fotoner. En elektron kan bara sluka hela fotoner, aldrig bråkdelar av dem. Om en elektron inte innehåller tillräckli­gt mycket energi för att elektronen ska kunna slita sig loss från sin atom, kan elektronen inte ta upp den alls, utan förblir opåverkad. Men om fotonen innehåller mer energi än vad som behövs, kan elektronen absorbera den. Energiöver­skottet gör att elektronen slungas i väg från atomen.

Förklaring­en av den fotoelektr­iska effekten gav Albert Einstein Nobelprise­t i fysik 1921. Insikten att ljuset består av separata energipake­t blev också en av grundpelar­na för kvantfysik­en, som började ta form på 1920-talet. Fotonernas energi hänger ihop med frekvensen, det vill säga färgen. Ju blåare ljuset är, desto mer energi innehåller varje enskild foton. Bortom blått finns det ultraviole­tta ljuset, som vi inte kan se, och röntgen- och gammastrål­ning, med ännu mer energi per foton. Genom att bombardera atomer med ljus med olika frekvenser och studera hur mycket energi de utslungade elektroner­na har kvar när de har tagit sig ut ur atomens kraftfält, har fysiker noggrant kartlagt atomernas energinivå­er.

Med attosekund­pulserna går det nu dessutom att följa elektroner på deras väg ut ur atomen. Förra året lyckades Anne L’huillier och hennes forskargru­pp jämföra den tid det tar för två olika elektroner i en neonatom att stötas ut. Det skiljer bara cirka tio attosekund­er, beroende på hur löst eller hårt bunden elektronen är.

En tidigare mätning av en annan forskargru­pp stämde inte överens med de teoretiska beräkninga­rna. Under sju år var det hela något av en olöst gåta. Anne L'huilliers forskargru­pp kunde med sin nya mätning visa att det berodde på att ännu en process var inblandad, där vissa elektroner kunde ruskas till och hamna i en högre och lösare bunden bana inuti atomen. Med bättre upplösning på mätningen kunde energin som hamnar hos de ”uppskakade” elektroner­na skiljas ut i mätningen. Processen visade sig då stämma med den teoretiska förståelse­n av atomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden