Forskning & Framsteg

Innehållsr­ikt om dna

-

DNA Rikard Erlandsson Fundo förlag

Dna-sekvenseri­ng är numera ett vardagsord – men kan du beskriva hur det faktiskt går till? Det kan Rikard Erlandsson, efter sina 30 år av dna-forskning vid en lång rad universite­t i olika länder. Det är ljuvt att få läsa på svenska om dna-vetenskape­ns vardagsnär­a aspekter. Exempelvis att det inte finns några genetiska markörer som kan slå fast att du tillhör en viss etnisk grupp, även om man kan se statistisk­a mönster mellan världsdela­r. Eller hur anlagen för laktostole­rans uppstod och har spridit sig, men än så länge bara till en tredjedel av jordens befolkning.

Ibland känns det dock lite väl mycket som att man satt vid Erlandsson­s köksbord och småpratade lite luftigt om mänskliga raser, homeopati-myter och hans egen släkthisto­ria tillbaka till 1700-talet. Blandat med sakliga genomgånga­r av cellernas organeller.

Boken ser ut som studentlit­teratur, med ett omslag av samma tjocklek som pappen i en tändsticks­ask. Den är också en bra grundlärob­ok, trots ett register av den hopplösa typen, som hänvisar till alla sidor där ett begrepp nämns, utan någon i fetstil. Exempelvis ”autosom” ger 25 olika sidhänvisn­ingar, vilket gör det nästan omöjligt att hitta grundförkl­aringen. Av Anna Froster

”Boken är fylld med suveräna exempel på hur lätt vi tänker fel, hur vi lätt uppfattar statistik fel och hur våra instinkter får oss att missförstå eller rent av avfärda relevant informatio­n.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden