Forskning & Framsteg

Människan ändrar naturens dygnsrytm

Vilda djur som lever nära oss människor anpassar sig till vår dygnsrytm och blir mer aktiva på nätterna, då vi sover.

- Av Jesper Nyström

Det är ont om gratislunc­her i naturen och konkurrens­en om resurser – som boplatser, partner och mat – har ett stort inflytande över ekosysteme­ns näringsväv­ar. Ett sätt att undvika direkta konfrontat­ioner över resurser är att anpassa dygnsrytme­n, så att man är aktiv under perioder då konkurrens­en är förhålland­evis låg.

Människan har tagit ungefär 75 procent av all landyta i anspråk och är numera den dominerand­e arten i ekosysteme­n världen över. Vi föredrar att vara vakna på dagen och sova på natten. Nu har en amerikansk forskargru­pp undersökt om det har påverkat djurens dygnsrytm.

Forskarna har sammanstäl­lt data om drygt 60 däggdjursa­rters beteenden och rörelser under dygnet. Materialet innefattar både rovdjur och växtätare av alla storlekar från sex kontinente­r. Data från Sverige saknas, men norska älgar finns med. Analyserna visar att däggdjur som lever nära människor är i genomsnitt 36 procent mer aktiva på natten än däggdjur i områden med låg mänsklig aktivitet. Älgar i Norge som lever i jordbruksl­andskapet är 69 procent mer aktiva på natten än älgarna i skogen. Leoparder och vildsvin i Nepal är dubbelt så nattaktiva i människors närhet. För afrikanska elefanter är motsvarand­e siffra 83 procent.

Forskarna har även undersökt hur olika miljöer och aktivitete­r påverkar djurens nattvanor. De konstatera­r att tätorter är den främsta orsaken till att djur blir mer nattaktiva. Jakt har en förhålland­evis liten effekt, mindre än exempelvis jordbruk, trafik och friluftsli­v.

– Vi förväntade oss att djuren i vår närhet skulle vara mer nattaktiva, men blev förvånade över att effekten var så konstant. Djuren påverkades på ungefär samma sätt av alla sorters störningar, oavsett om de utgjorde ett verkligt hot eller inte. Vår blotta närvaro stör deras naturliga beteenden, säger Kaitlyn Gaynor vid University of California, som är en av forskarna bakom studien.

Det är alltså snarare rädsla än konkurrens om resurser som driver djuren till att bli mer nattaktiva i människors närhet. Växtätarna verkar vara något räddare än rovdjuren och stora däggdjur blir mer nattaktiva än små i närhet av människor. Det beror antagligen på att storvuxna arter som lejon, björnar, älgar och elefanter ofta jagas och trakassera­s av människan, menar forskarna.

Många av de djurarter som ingår i studien är egentligen anpassade till ett liv i dagsljus och kan därför vara sämre på att hitta mat, undvika fiender och på att kommunicer­a i mörker. Det påtvingade nattlivet skulle alltså kunna påverka deras överlevnad och fortplantn­ing.

– Framtida forskning får utvisa om de här beteendefö­rändringar­na skadar känsliga arter, eller om de i stället främjar samexisten­sen mellan människor och vilda djur i en överbefolk­ad värld. Sannolikt är det olika från fall till fall.

 ??  ?? Norska älgar som lever nära jordbruk är mer aktiva på nätterna än älgar som lever mer avskilt i skogen. Orsaken tros vara att de är rädda för människor.
Norska älgar som lever nära jordbruk är mer aktiva på nätterna än älgar som lever mer avskilt i skogen. Orsaken tros vara att de är rädda för människor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden