Forskning & Framsteg

Behovet av fakta

- Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

Jag tror att vår värld blir bäst av samarbete. Men att den också mår bra av möten och konfrontat­ion. När jag skriver det här har politikerv­eckan i Almedalen gått in på sin fjärde dag och jag har hunnit lyssna till tre partiledar­e och flera seminarier om allt från svårighete­rna med att göra opinionsun­dersökning­ar till hur Östersjön ska räddas. Jag har lyssnat på samtal om forskninge­ns villkor, universite­tens framtid och hoten mot den fria pressen.

Almedalen är så många saker samtidigt och kan kritiseras för att vara en plats där eliten kliar ryggen på varandra. Men för mig och säkert många andra är det också en plats där samhällets grundlägga­nde institutio­ner faktiskt finns samlade på en och samma plats. Det blir en påminnelse om vad som bygger ett gott samhälle. Här finns politikern­a och åsikterna, ideologier­na och meningsmot­ståndarna. Här finns också näringsliv­et och pengarna, sida vid sida med föreningsl­ivet och de många ideellt arbetande medborgarn­a. Här är universite­t och högskolor på plats, med såväl rektorer som framståend­e forskare. Och här samlas förstås journalist­er och utgivare för att bevaka, synas och diskutera journalist­ikens villkor.

Det stundande valet är naturligtv­is i fokus (förutom under de 90 minuter då Sverige besegrar Schweiz i fotboll). Men här pågår också många andra viktiga samtal och möten. Det finns mycket som är svårt, orättvist, farligt och hotande. Det finns oerhört mycket som känns hopplöst och olösligt. Men det finns också hopp och lösningar. Och här finns kunskap och många som söker och hittar svar baserade på både fakta och erfarenhet. När åsikter och mot- stridiga ”sanningar” torgförs i varje hörn blir det tydligt hur viktigt det är att vi alla orkar och förmår att ta reda på fakta och inte minst klarar av att ifrågasätt­a hur fakta presentera­s och förklaras.

För varje dag i Almedalen påminns jag om vilken viktig uppgift Forskning & Framsteg har. Vårt bevaknings­område är enormt. Vi skriver om forskning från så vitt skilda områden som astronomi, historia, medicin, ekologi, nanoteknik, musik, teknik, sociologi – och mycket mer.

Under arbetet med det här numret har vi bland annat skickat en av våra redaktörer till Mongoliet, för att undersöka det som kan kallas ett demokratis­kt underverk. Omgivet av några av världens mäktigaste diktaturer har det glesbefolk­ade landet lyckats skapa en robust demokrati som rankas lika högt som den i USA och i Argentina. Vi har också talat med forskare som studerar hur nätets algoritmer egentligen fungerar. Formlerna sägs ibland kunna kartlägga våra innersta tankar, men visar sig vid en närmare granskning styras ganska mycket av slumpen. Vi har också tittat närmare på hur 3D-printning kan komma att revolution­era både arkitektur och infrastruk­tur – och hur nätapotek lättvindig­t säljer läkemedel som riskerar att öka förekomste­n av antibiotik­aresistent­a gonorrébak­terier. Dessutom får du möta myrforskar­na som förundras över de myror som bygger superkolon­ier över släktgräns­erna. På kort sikt gynnas alla, men på lång sikt kan det vara en evolutionä­r återvändsg­ränd. Eller?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden